fredag 15 oktober 2021

Jenny Runesson: Tivolit - Bokomdöme

 

Tivolit

Av Jenny Runesson

Ordberoende Förlag 2021

ISBN 9789189363106, Inbunden, 307 sidor

 

Författaren debuterade förra året med Tolken (mitt omdöme), en bok som fick fin kritik, även av mig. Då blir det dags för den svåra andra boken, att följa upp eller helst överträffa förstlingsverket.

 

Nu lyckas Jenny Runesson inte riktigt med det. Här finns ett gott anslag med en försvunnen flicka. Hon försvinner från ett tivoli som är den stora attraktionen i staden Luxemburg. Än äldre pojke är likaledes försvunnen. Eftersom det talas flera språk i landet och bland karaktärerna blir den svenska tolken Elsa inkopplad.

 

Elsas dotter var på tivolit tillsammans med den försvunna flickan så det finns en personlig koppling också. Det är ett stort fokus lagt på tonåringarna i boken, där finns en bra beskrivning.

 

Boken är däremot alldeles för fylld med personernas spekulationer om vad som har hänt. Det blir lite segt och ointressant därför och egentligen händer det inte mycket. Det är ändå ett bra och annorlunda drag att använda en tolk som huvudperson även om där också finns en polis, Xavier, som också får rikligt utrymme.

 

Mycket handlar om underjordiska tunnlar, kasematter, som det tydligen finns gott om i Luxemburg. Det är beskrivningen och kunskapen om dem som jag mest tar med mig från den här boken.


Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Viktoria Davidsson



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3