fredag 30 september 2022

Korta bokomdömen Flodén/Grebe/Hellbrand/Willander Lambrell/Larm

På grund av lite vacklande hälsa under årets början har jag inte publicerat så många bokomdömen här. Nu tar jag igen det en smula genom att göra några samlingssidor med korta bedömningar med några av årets böcker i fokus.

Nu dör vi

Av Stina Flodén

Bokfabriken 2022

ISBN 9789178359011, Inbunden, 301 sidor

 

Inledningen på denna bok är verkligen ruggig. Och spännande. Mikael blir skjuten i sitt hem. Hans hustru Camilla och barnen gömmer sig i badrummet.

 

Polisen kommer ingenvart. Camilla börjar själv leta efter svar. Det leder till svar hon inte väntat sig. Mikael har ett hemligt förflutet och Camilla kanske inte heller är den hon verkar vara.

 

Inledningen är intelligent och nervkittlande. Däremot följer författaren inte riktigt upp det. Boken tappar tempo. Där finns en öppning för en fortsättning som då behöver lite mer bearbetning.

Betyg 2 tomteluvor  











Välkommen till evigheten

Av Camilla Grebe

Wahlström & Widstrand 2022

ISBN 9789146236566, Inbunden, 453 sidor

 

Jag känner några som gnabbas om vilken Camilla Grebes bästa roman är. Det här definitivt en kandidat. Författaren har använt sig av förlagsbranschen som kuliss och scen. Det klassiska rådet ”skriv där du står” är alltid gångbart. Berättelsen är klassisk, en låsta-rummet-gåta, ett familjedrama berättat i flera tidsplan.

 

Redaktören Lykke står anklagad för ett mord på gården Evigheten som tillhör henne och den välkände författaren. Polisen Manfred Olsson, som vi mött i tidigare böcker, är utredare. Grebes böcker är en mycket löst sammanhållen serie.

 

Det är så välkomponerat, gestaltningarna är exakta. Allt känns genomtänkt. En av årets absolut bästa böcker.

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Anna-Lena Ahlström



















Svinskytten

Av Gertrud Hellbrand

HarperCollins 2022

ISBN 9789150967395, Inbunden, 410 sidor

 

Det känns lite som att kriminalhistorien har adderats den här berättelsen med armbågen. Det är annars en helt utmärkt relationsroman. Gertrud Hellbrand har ett språk som få andra i genren. Mycket läsvärt.

 

Det finns två huvudspår i boken. Dels Aron som flyttar ut på landet för att bli viltvårdare och bl. a skjuta av vildsvin. Dels den unga polisen Sanja som försöker hantera sitt mörka förflutna.

 

Det blir mycket relationer, både sex och melodramatiska känslor. Det fungerar väl, men kriminalintrigen kunde ha vässats.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Peter Holgersson








Tre som såg

Av John Willander Lambrell

Polaris 2022

ISBN 9789177958208, Inbunden, 411 sidor

 

Förra året debuterade författaren med Den som vet. Det var en bok som lovade mer. Tyvärr håller inte tvåan samma klass. Boken baseras på ett verkligt fall, oklart vilket.

 

Liksom i debuten är det barn i fokus. I Malungstrakten försvinner tre små pojkar. De hittas senare döda. En hemsk historia. Den lokal polisen Inge Ingesson får hjälp av de två huvudpersoner som vi känner igen sedan tidigare. Monica Eurell och profileraren Benjamin Krantz.

 

Benjamins vana att läsa av folk är visserligen underhållande, men de två polisernas arbete känns ändå alltför taffligt. Monica ägnar sin mesta tid åt att söka efter sin försvunna syster.

 

Berättelsen är spännande, mycket beroende på att våld mot barn upprör alla läsare. Men John Willander Lambrell har ändå slarvat bort lite av den dramatik som kunde ha blivit.

Betyg: 2 tomteluvor  


 Foto: Joel Nilsson











Den nionde kretsen

Av Victoria Larm

Norstedts 2022

ISBN 97891131152211, Inbunden, 378 sidor

 

Ännu en debutant. Här finns det både bra och lite sämre delar. Handlingen är förlagd till 1930-talet, men känns nästan som 1800-tal. Den unga Livia ingår i en redarfamilj. Överhuvudet där, hennes farbror Henrik är har varit förvunnen i flera år. Livia vill veta sanningen.

 

Det finns bara ett spår, en mask i form av en korpnäbb. Under sökandet händer mycket mystiskt. Här finns hemliga rum, en outgrundlig siande nunna, självmord och ett otal familjehemligheter. Författaren knyter ändå ihop de flesta trådarna. Däremot blir det varken riktigt spännande eller engagerande. Trots att Veronica Larm har ett språk som är fint och att miljöerna är väl beskrivna.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Vera Eidenberg Adamo





Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8