onsdag 4 oktober 2023

Ulf Kvensler: Brandmannen - Bokomdöme

 

Brandmannen
Av Ulf Kvensler
Albert Bonniers Förlag 2023
ISBN 9789100196752, Inbunden, 416 sidor


Ulf Kvensler är en extremt flitig skribent. Mest har han skrivit manus till TV-serier för så välkända och rosade verk som Solsidan, Vår tid är nu och Nattryttarna. Som kriminalromanförfattare debuterade han förra året med Sarek och fick för den Svenska Deckarakademins debutpris.

Årets uppföljare byter helt geografisk skådeplats. Vi får följa med till Småland och Gotland. Precis som förra boken är denna fristående och inte en del i någon serie, vilket man annars skulle kunna tro att författaren skulle ägna sig åt med tanke på hans bakgrund.

Isak och hans flickvän Madde hankar sig fram. Han jobbar i hemtjänsten på småländska landsbygden och Madde är arbetslös. En dag blir han kontaktad av sin far som är en mycket världsberömd konstnär. Han har ateljéer och bostäder över hela världen. Men han är döende och vill försonas med sin son.

Pappan har beslutat att testamentera sin enorma förmögenhet till Isak, med vissa förbehåll. Till att börja med måste Isak och Madde besöka honom och bo ett tag med honom i lyxegendomen på Fårö. Det blir ett psykologiskt drama där kraven hela tiden ökar, drivs till sin spets och slutar i ett spel om liv och död.

De som har läst Sarek vet att Ulf Kvensler älskar att leka med oss läsare. Han låter sina berättelser ta oväntade vändningar och får oss att känna för karaktärer som plötsligt ändrar både beteende och skepnad. Lita inte på något eller någon?

Ulf Kvensler överraskar som vanligt, även om man kanske borde ha varit lite mer beredd efter förra boken.

Betyg: 4 tomteluvor  

Foto: Martin Cederblad







Inga kommentarer:

Niklas Turner Olovzon: Sandslott - Bokomdöme

  Sandslott Av Niklas Turner Olovzon Bokförlaget Polaris 2024 ISBN 9789180660525, Inbunden, 452 sidor Författarens första bok Isberg utkom ...