fredag 30 september 2022

Korta bokomdömen Läckberg & Fexeus/A. Marklund/L. Marklund/Martin/Mo

På grund av lite vacklande hälsa under årets början har jag inte publicerat så många bokomdömen här. Nu tar jag igen det en smula genom att göra några samlingssidor med korta bedömningar med några av årets böcker i fokus.

Kult

Av Läckberg & Fexeus

Forum 2022

ISBN 9789137158945, Inbunden, 603 sidor

 

Detta är andra boken av detta författarpar, Den framgångsrika deckarförfattaren och en av Sveriges mest kända mentalister. Bokens huvudpersoner är därför ganska självklara, polisinspektören Mina Dabiri och mentalisten Vincent Walder. De är i allra högsta grad udda personligheter.

 

Barn efter barn blir kidnappade och Minas team får åtskilligt att hantera. Hon kontaktar som en sista utväg mentalisten för att få svar på de olösta gåtorna. Förutom den spännande kriminalintrigen handlar boken mycket om relationer, kanske för mycket.

 

Över sexhundra sidor räcker inte historien till. Minst en tredjedel kunde ha strukits. Tack och lov då att det är ganska lättläst.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Elisabeth Tell







Under falkens vingar

Av Anton Marklund

Norstedts 2022

ISBN 9789113116976, Inbunden, 381 sidor

 

En av många deckardebuter är detta. Här finns både plus och minus. Trots en del språkfel har berättelsen ett angenämt flyt. Det är första delen om socionomen Ramona Lindh. Hon är lite synsk.

 

Just det där med hennes ovanliga gåva köper jag inte riktigt. Polisarbetet blir extra orealistiskt när man blandar in en civilist för att känna av och förhöra människor. Boken börjar med att Ramona kommer hem och möts av en polis. Men hon har redan förstått att det ligger en död flicka vid sjön.

 

Den västerbottniska naturen är väl beskriven och bildar en fin kuliss till berättelsen. En berättelse som uppdagar den ena hemligheten efter den andra.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Andreas Nilsson












Kallmyren

Av Liza Marklund

Piratförlaget 2022

ISBN 9789164207128, Inbunden, 375 sidor

 

Visst är det skönt att läsa böcker av författare som verkligen kan skriva. Som Liza Marklund. Förra året nominerades hon till Svenska Deckarakademins finaste pris för Polcirkeln. Det här är en fristående fortsättning.

 

Polischefen Wiking Stormbergs hustru Helena gick ner sig i Kallmyren 1990. Åren går och nu får Wikings son ett brev som är skrivet med Helenas handstil. Det är upptakten till en spännande historia där både Wiking och Helena är i centrum. Utvikningarna är befriande få. Berättelsen är skickligt koncentrerad och visar att man inte behöver ha en massa sidohistorier för att fylla ut intrigen. Så kan bara en fullfjädrad stilist skriva.

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Annika Sandahl







Åskmakaren

Av Tina N Martin

Polaris 2022

ISBN 9789177954354, Inbunden, 411 sidor

 

En ganska otrevlig person hittas i sträng kyla i Luleå. Han är lemlästad.  Idun Lind som också figurerade i författarens första bok får hand om fallet. Precis som då får hon hjälp av stockholmspolisen Tareq Shaheen. De är ett par som är väl gestaltade och som läsaren kan trivas med.

 

Men berättelsen är inte lika trivsam. Det handlar mycket om trafficking, ett inte helt ovanligt ämne i dagens spänningslitteratur. I ett tidigare tidsplan får man också följa den mobbade pojken Peter som räddas av sin vänskap med klasskamraten Silje. En ömsint berättad historia.

 

Dialogen hackar här och var, men det stör inte så mycket att det hindrar från en spännande läsupplevelse. Det här är en författare som utvecklas positivt. Bra!

Betyg: 4 tomteluvor  




Foto: Johan Saarela







Mittlandet

Av Johanna Mo

Romanus & Selling 2022

ISBN 9789189051027, Inbunden, 404 sidor

 

När författaren bytte förlag började hon också skriva på en ny serie som hon kallar Ölandsbrotten. Johan Theorin har inte längre deckarmonopol på den ön. Huvudperson är Hanna Duncker vid Kalmarpolisen. Parallellt med sitt polisarbete brottas hon med det brott som hennes pappa har blivit dömd för.

 

Nu hittas ett skelett som visar sig tillhöra en student som försvann för 20 år sedan. Han försvann under ett studentfirande i en ödestuga. Naturligtvis blir de som var där misstänkta.

 

Johanna Mo är en mycket kompetent författare och hon har skapat en väl gestaltad person i Hanna Duncker. Hon är nästan mer intressant än brotten. Nästa sommar kommer Darrgräset. Den fjärde efterlängtade delen.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Sofia Eckerblad


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2