fredag 7 oktober 2022

Sara Strömberg: Skred - Bokomdöme

Skred

av Sara Strömberg

Modernista 2022

ISBN 9789180239400, Inbunden, 365 sidor

 

Det sägs att det svåraste som finns för en författare är att skriva den andra boken. Speciellt om den första har varit en stor succé. Sara Strömberg fick förra året Svenska Deckarakademins debutpris för Sly. När hon nu återkommer med denna bok, med ett namn som också låter olycksbådande, kan jag bara konstatera att hon har lyckats igen, och dessutom förbättrat sig. Hur är det möjligt?

Vi får åter besöka Åres baksida. Dit turisterna inte kommer. En vanlig norrländsk glesbygd. Den klarsynta och syniska Vera Bergström är tillbaka. Hon bor fortfarande i ett gammalt stationshus, men har nu åter börjat arbeta på lokaltidningen.

Boken är klart politisk. Här behandlas exploateringen av Åre, med ett hetsprojekt som till sist får ett jordskred att gå. I jordmassorna hittas något som inte borde finnas där. Författaren belyser också skillnaden mellan det glamorösa skid-Åre och den lokala befolkningens kamp för dagen.

En fårbonde har försvunnit. Hans armband hittas i Stockholm över ett år senare. Det triggar igång Vera, som både skriver om och forskar i saken.

Efter två böcker har jag redan börjat vänja mig vid att Sara Strömberg är en mästare på att gestalta människor. Alla personer som finns i den här boken är levande. De är sådana man skulle kunna möta på gatan. När hon sedan har förlagt handlingen till en miljö som trollbinder, och beskriver den så väl, kan jag bara kapitulera.

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Göran Strand 

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1132

Roger Miller: King Of The Road In på listan 1 maj 1965 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 6