tisdag 4 oktober 2022

Korta bokomdömen Redmo/Sanglert/Schepp/Sjögren/Skybäck

Nu tar jag igen en smula av det jag har läst genom att göra några samlingssidor med korta bedömningar med några av årets böcker i fokus.

Täcknamn: Lodjuret

Av Nathalie Redmo

Lind & Co 2022

ISBN 9789180185011, Inbunden, 400 sidor

 

Militära thrillers börjar bli allt vanligare, och kanske kan vi vänta oss ännu fler på grund av det rådande världsläget. Här börjar det med att ett signalspaningsfartyg utanför Karlskrona registrerar en signal. En signal som inte har hörts sedan kalla kriget.

 

David Spetz vid MUST får i uppdrag att utreda ärendet. Vi får också följa Julia Werner som är från Sturkö!! (U-137-vibbar). Hon blir också indragen i affären. Det är dessa två personer som är huvudpersoner i den serie som börjar med denna debut.

 

Spänningen stiger, men tyvärr inte tillräckligt. Det är både rörigt och fyllt med språkfel. Till del två behövs ett gedignare redigeringsarbete.

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Eva Lindblad











Det andra arvet

Av Malin Sanglert

Bokfabriken 2022

ISBN 9789178359134, Inbunden, 314 sidor

 

Denna bok blev nominerad till Crimetimes debutpris. Jag är inte lika begeistrad. Ämnet är uttjatat. En återvändare som ärver ett hus. Vid genomgång och städning finner Sofie, som huvudperson heter, den ena hemligheten efter den andra. Det är nästan alltid kvinnor som tvingas gå igenom dessa gamla hus. Oklart varför. Ska de anses vara mer lättskrämda, eller??

 

Det blir förvisso spännande och boken har en del kvaliteter, speciellt i de mörkare delarna. Men här finns komponenter som är no-no i deckare (jag ska inte spoila) och huvudpersonen är mer än svår att få grepp på. Intrigen är inte riktigt logisk och sammanhållen.

 

Men där går ändå att skönja en kvalitet som gör att det finns en förbättringspotential som det går att ta vara på.

Betyg: 2 tomteluvor  





























Björnen sover

Av Emelie Schepp

Norstedts 2022

ISBN 9789113105321, Inbunden, 343 sidor

 

Den här är författaren har extremt många fans. Jag tror att de vill ha just det som Emelie Schepp skriver. En fortsättning på historien om den suspekta åklagaren Jana Berzelius. Själv är jag mer tveksam. Jag saknar utveckling i författarens skrivande. Det här är ändå den sjunde delen i serien.

 

Det börjar spektakulärt. En brutalt mördad man med en nalle instoppad i kroppen. En minst sagt brutal inledning. Gott så. Poliserna Henrik Levin och Mia Bolander utreder och de leds till en före detta polis som lever under skyddad identitet.

 

När Jana Berzelius kommer in i handlingen blir det mer fokus på henne. Tyvärr tappar jag då intresset lite. För mig är hon uttjatad.

 

Grundhistorien är spännande och hyggligt välskriven. Därför önskar jag mig mer av Emelie Schepps författarskap.

Betyg: 3 tomteluvor   


Foto: Thron Ullberg











Släckta äro ljusen

Av Annika Sjögren

Ordfront 2022

ISBN 9789177752004, Inbunden, 305 sidor

 

Jag vet inte varför men en ny deckartrend verkar vara husrensningsromaner. Någon, nästan alltid en kvinna, blir tvingad att rensa ut i ett gammalt hus. De fynd som hittas leder till gamla brott.

 

Fyndet i denna bok är förvisso originellt, men hela ämnet är det inte. Författaren som är något av en veteran i deckargenren har alltid varit extremt bra på att gestalta sina personer, så även här. Men totalt sett är detta inte Annika Sjögren starkaste roman.

 

Hon får ändå gärna fortsätta att leverera psykologiska spänningsböcker. Hon har alltid varit en favorit för mig.

Betyg: 3 tomteluvor   


Foto: Frida Sjögren












Svartfågel

Av Frida Skybäck

Polaris 2022

ISBN 9789177956327, Inbunden, 424 sidor

 

Denna före detta feelgoodförfattaren kommer här med sin andra deckare och den första i en serie om Fredrika Storm. Fredrika är återvändare och polis, ett inte helt ovanligt grepp numera. Hon kommer tillbaka till Harlösa i Skåne, och lämnar Stockholm efter en traumatisk händelse.

 

Hon börjar jobba på Grova Brott i Lund och får som arbetspartner en excentrisk man, Henry Calmert. Det är ett klassiskt grepp att para ihop två motsatser. Frida Skybäck klarar den uppgiften bra.

 

En kvinna går igenom isen. Är det ett mord eller en olyckshändelse? Utredningen leder till spår i Fredrikas släkt och det blir ibland dålig stämning.

 

Boken är väl sammanhållen, välskriven och stundvis riktigt spännande. 


Betyg: 3 tomteluvor 


 

Foto: Hans Jonsson




Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8