onsdag 5 oktober 2022

Sofie Sarenbrant: Själsfränden - Bokomdöme

 

Själsfränden

av Sofie Sarenbrant

Bookmark 2022

ISBN 9789189393394, Inbunden, 445 sidor

 

Sofi Sarenbrant fick i år Crimetimes utmärkelse Årets Deckarförfattare för tredje gången. Det delas ut i samarbete med BookBeat och är ett datadrivet pris som mäter nedladdning, betyg mm på BookBeat. Ett riktigt läs- och lyssnarpris. Det märks att författaren är populär och har många fans.

Det här är Sarenbrants tolfte deckare och den tionde om kriminalinspektör Emma Sköld. Det är en polis som har fått gå igenom mycket. Så också i denna bok. Hur mycket ska den kvinnan tåla?

Boken börjar med att en kvinna står på fel sida av räcket på Västerbron i Stockholm. Hon har ett spädbarn i sin famn. Vem är först där för att försöka rädda dem? Emma naturligtvis.

Den händelsen leder vidare till en spänningskarusell med abortmotstånd och relationer i fokus. Samtidigt tar sig en person som hatar Emma ut från fängelset. Han har lovat att hämnas på henne. Dessa två intrigtrådar går aldrig ihop, men dramatiken hålls uppe i dem var för sig.

Det brister något i dialogen och en del deckarschabloner kunde jag ha varit utan. Men författaren är engagerad i ämnet och lyckas få till en bladvändare med ett minst sagt spektakulärt slut.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Magnus Ragnvid

 


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5