måndag 18 september 2023

Björn Rietz: En perfekt mardröm - Bokomdöme

 

En perfekt mardröm

Av Björn Rietz

Kaunitz - Olsson 2023

ISBN 9789189603257, Inbunden, 424 sidor

 

 

Trots ett av årets fulaste omslag är detta en bok av högsta kvalitet. Det är uppföljaren till debuten En perfekt affär som kom för tre år sedan. Björn Rietz, som är copywriter, har vunnit priser i reklamvärlden. Han tar med sig sina kunskaper in i denna bok, även om den handlar om annat till mesta delen.

 

Kanske är det Ruben Andersson som är huvudperson. Han är riskkapitalist och blir anlitad av miljöorganisationen Trees for Life för att bli finansstrateg. Men vad består hans anställning egentligen av? Är han bara en kuliss? Vad försiggår i organisationen? Hamnar alla pengar i rätt fickor?

 

Huvudpersoner kan också vara de litauiska barn som flyr till Sverige under andra världskriget. Flera av dem med ett psykiskt svårt bagage. Återblickar ges i mellanliggande kapitel där man får följa dem, men det tar ett tag innan läsaren förstår hur de har med nutidens händelser att göra.

 

Eller är centralfiguren Trees for Lifes frontfigur, den vackra färgstarka Vicky Ravenswood. Det är svårt att få grepp på henne. Är hon äkta eller fake? Med humor beskriver Björn Rietz den miljö hon vistas i. Jet setliv med kändisar och bubbel.

 

Det tar ett tag innan handlingen tar fort, men ge inte upp. Kanske är också karaktärerna väl polariserade. Ond är ond och god är god.

 

Författaren är känslig för nutida fenomen och har skrivit en samtidsroman med udd. En bok där dåtiden så småningom kanske kommer ikapp.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Mattias Edwall

 


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1141

Tages: Ther's A Blind Man Playin' Fiddle In The Street In på listan 6 april 1968 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 10