Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 18 september 2023

Mikael Zettersten: Ryska posten - Bokomdöme

 

Ryska posten

Av Mikael Zettersten

Jengel 2023

ISBN 9789189710405, Inbunden, 480 sidor

 

 

Det här är en så kallad tegelsten. Ni som läser mina omdömen vet att jag ofta är kritisk till för långa böcker, om inte författaren lyckas fylla alla sidor på ett läsvärt sätt. Här är det knappt nätt och jämnt. Nog hade boken tjänat på att inte ha så många intrigtrådar.

 

Huvudperson är en genforskare, Carolina Ersdotter-Cox, som återvänder till jämtska Handöl för att titta till sin dementa gammelmosters hus. Se där, en återvändare till. Carolina är oskyldigt anklagad för forskningsfusk och behöver lite egen tid.

 

Väl på plats börjar hon forska i flera saker, sin morfars gåtfulla självmord, spår efter karolinermarschen från Norge på 1700-talet och en gammal metalltub som hon hittar i huset.

 

Intrigen kryddas med rysk underrättelsetjänst och dramatiska mord i närheten och i amerikanska Death Valley. Här finns chiffer och släktforskning bl a.

 

Visst låter det som om den här intrigen skulle kunna räcka till flera böcker, och så är det väl. Annars är historien välskriven, fyndig och intressant. Det märks att författaren kan sin historia. 1700-talets händelser flyter in bra i den övriga berättelsen och är minst av allt tråkiga.

 

Även om Mikael Zettersten ger ut sin bok på ett mindre förlag förtjänar han all uppmärksamhet för den här deckaren. Lärorik, tänkvärd och spännande.


Betyg: 4 tomteluvor  

Inga kommentarer: