söndag 17 september 2023

Johan Tralau: Höken sjunger om död - Bokomdöme

 

Höken sjunger om död

Av Johan Tralau

Polaris 2023

ISBN 9789189713369, Inbunden, 409 sidor

 

 

Johan Tralau är professor i statsvetenskap och det här är den första skönlitterära boken han skriver. Hans yrke skymtar ibland igenom eftersom språket emellanåt kan kännas lite akademiskt. Intrigen är det definitivt, och miljön. Den litteraturvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet.

 

I vilken stil skriver då författaren? Svårdefinierat. Boken skiftar skepnad mellan pusseldeckare, psykologisk spänningsroman och relationsberättelse. Kanske är det medvetet, eller så är författaren ännu osäker på var hans böcker ska landa. Det här är första delen i en serie.

 

Huvudpersoner är, och de ska återkomma, litteraturvetaren Sebastian Grimner och kriminalinspektören Erika Lönnroth. Allt börjar med att en doktorand hittas mördad. Han håller på med en avhandling om Olof Rudbeck. Ett kapitel från doktorandens uppsats, som skiljer sig markant från tidigare upplagor, hittas och gör att misstankar väcks om att det kan finnas en ledtråd där.

 

Boken är mycket välskriven, ibland med en ironisk och satirisk humor. Dessutom skymtar lite samhällskritik. Det är intressant att läsa om livet på universitetet. Men ibland tar just det överhanden och blir en longör. Likaså de långa relationsrelaterade avsnitten.

 

Det är ändå en av årets mest spännande debuter. Den akademiska skådeplatsen gör boken mer än spännande, en så för allmänheten hemlig miljö lockar till mysterier.


Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Sören Vilks



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5