torsdag 11 januari 2024

Charlotte Al-Khalili: När allt är över - Bokomdöme

 


När allt är över
Av Charlotte Al-Khalili
Norstedts 2024
ISBN 9789113133003, Inbunden, 430 sidor


2022 debutnominerades författaren för Malström. Några av karaktärerna lever vidare i denna den första delen om Olivia Oldenheim som är assistent på Åklagarmyndigheten. Olivia är handikappad efter en bilolycka orsakad av hennes man. Hon har förlorat ett ben, sitter i rullstol och är vanställd i ansiktet. Men hon är smart, mycket smart.

Jennifer är misshandlad av sin man Tom. Hon har lyckats bryta sig loss tillsammans med dottern Alice. Men Tom fortsätter att förfölja henne och Jennifer tvingas gång på gång byta adress. En dag hittas Alice ensam i lägenheten och endast spår av blod finns från hennes mamma.

Ingen kropp hittas och inga reella bevis finns för att brott har begåtts. Därför går Tom fri. Olivia biter sig envist fast i fallet. Hon blir snudd på manisk. Boken handlar om hennes kamp för rättvisa för Jennifer. Utredandet är beskrivet så att det i sig blir spännande utan tillägg av spektakulära händelser. Visst finns det också humoristiska stänk som en bra kontrast till det tunga ämnet.

Ett angeläget ämne är det naturligtvis, om än inte särskilt originellt. Mäns våld mot kvinnor upprör, men är också skildrat i många kriminalromaner.

Charlotte Al-Khalili gör det bra och skickligt som lyckas hålla intresset uppe bara med att beskriva en utredning. Kanske är upplösningen lite abrupt och svår att ta till sig, men det sätts ändå en slags punkt. Men visst kan man ana och tänka sig en fortsättning med den karismatiska Olivia. Hon kommer med all säkerhet bita sig fast i andra utredningar av samma karaktär framöver.

Betyg: 4 tomteluvor  

Foto: Kajsa Göransson


Inga kommentarer:

Jonas Moström & Arne Dahl: Skaparen - Bokomdöme

  Skaparen Av Jonas Moström & Arne Dahl Bookmark Förlag 2024 ISBN 9789189820807, Inbunden, 410 sidor Att de här två författarna skulle b...