söndag 7 januari 2024

Rolf Rådén: Ekens fall - Bokomdöme

 

Ekens fall
Av Rolf Rådén
Wild Rat Projects 2023
ISBN 9789197645577, Pocket, 309 sidor

I den här dystopiska berättelsen har vi hamnat i år 2159. Det Stockholm som beskrivs har inte utvecklats från nu, vare sig tekniskt, ekonomistiskt eller mänskligt. Tvärtom, det har skett en rejäl regression. Fattigdom och svält härjar staden. Människor går bokstavligt över lik för att behålla sina egna liv eller för att få en brödbit att gnaga på.

Nattvakten Rafael räddar ett spädbarn från vilddjurens käftar. Den lilla flickan blir en symbol som flera grupper kämpar om. De vill ha henne i sina kretsar. En grupp religiösa kvinnor är de som har makten, de som bestämmer över vad som är rätt och sant. Naturligtvis vill de också ha tag i Credo, som flickan kallas.

Här finns inte mycket hopp om förbättring. Utvecklingen går mest bakåt och våldet regerar. Bokens fokus på blod och våldsamma händelser blir emellanåt påfrestande. Rafael och den lilla flickan löper ett bokstavligt gatlopp där oddsen är dåliga. Jag saknar någon form av framtidstro men det blir allt hopplösare.

Denna hybrid mellan dystopi och science fiction är visserligen välskriven, men saknar ändå både trovärdighet och någon form av beskrivning av vad som ändå borde ha utvecklats t e x tekniskt. Jag saknar också lite variation i intrigen som är som en enda lång jaktscen. Full fart framåt utan plats för vila eller ro.

Rolf Rådén skriver väl och lyckas ändå hålla intresset vid liv. För även om ingen går att lita på i denna historia kommer jag på mig själv med att sympatisera med flera av karaktärerna, även när allt är på väg att gå åt pipsvängen.

Betyg: 3 tomteluvor  


Inga kommentarer:

Ninni Schulman: Käraste Lena - Bokomdöme

  Käraste Lena Av Ninni Schulman Bazar 2024 ISBN 9789180060318, Inbunden, 404 sidor Efter förra årets succé med Som vi lekte är nu författa...