onsdag 10 januari 2024

Karin Wik: Flickor som du - Bokomdöme

 


Flickor som du

Av Karin Wik

LB Förlag 2024

ISBN 9789177996484, Inbunden, 310 sidor

Författarens första bok kom 2021, Skolan hette den. Det var en bok med vissa kvaliteter, men som ändå inte nådde upp till de bästa debutanterna det året. Nu är hon tillbaka med samma huvudperson, journalisten Ida Rossi, men utgiven på ett nytt förlag.

Ida är smått besatt av sitt jobb på Värmlandsnytt som ska skära ned. Hon vill verkligen bevisa att hon är en person att satsa på. När hon får veta att hon är en av dem som måste sluta börjar hon jobba ännu mer intensivt.

Hennes grannes hus brinner ner. Fler bränder inträffar. Det verkar finnas kopplingar bakåt i tiden till ett hem för ”vanartiga” flickor. När Ida gräver vidare hittar hon tecken på övergrepp och spår till samhällets toppar. Finns det möjligen ett hämndmotiv bakom eldsvådorna?

Intrigen är långt ifrån originell, men eftersom det är så välskrivet och påfallande realistiskt berättat blir det både spännande och fängslande. 

Ida är en intressant karaktär och Karin Wik en lika intressant författare som verkar vara inne på rätt spår. Den här boken rekommenderas varmt för en stunds pulshöjande läsning med verklighetsprägel. 


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Viveca Karström Encrantz


Inga kommentarer:

Niklas Turner Olovzon: Sandslott - Bokomdöme

  Sandslott Av Niklas Turner Olovzon Bokförlaget Polaris 2024 ISBN 9789180660525, Inbunden, 452 sidor Författarens första bok Isberg utkom ...