söndag 7 januari 2024

Anders Danell & Tomas Lönn: Syndabot - Bokomdöme

 

Syndabot
Av Anders Danell & Tomas Lönn
Deckarbokhandeln i Gamla Stan 2023
ISBN 9789152784815, Häftad, 291 sidor

Den här historiska pusseldeckaren är utgiven i en begränsad upplaga av Deckarbokhandeln i Gamla Stan och kan än så länge endast köpas där.  Deckarbokhandeln
 
Författarna har plockat upp ett verkligt, men olöst, fall och omarbetat det samt lagt till ytterligare blodiga händelser. En kvinna hittas brutalt mördad i Gamla Stan i mitten av 1890-talet. Omständigheterna är mystiska. De två detektivkonstaplarna Liljefelt och Severin blir satta att sköta undersökningen.

Det går trögt och de två poliserna kanske inte är så slipade som de tror. Men med hjälp av Liljefelts hustru kommer de ändå framåt i utredningen. Fler våldsamma brott sker och det kan eventuellt tänkas att en seriemördare av samma slag som Jack the Ripper härjar i staden. Eller kan det vara just han?

Boken absoluta behållningen är den fantastiskt detalj- och fantasirika beskrivningen av den tidens Stockholm. Eftersom en karta medföljer är det lätt att följa med i händelseförloppet. Dessutom blir man sugen på att jämföra med hur det ser ut där nu i dag. I alla fall om man är stockholmare.

Intrigen håller hjälpligt ihop, men blir egentligen aldrig riktigt spännande. Mycket till pussel erbjuds inte heller, polisarbetet förs framåt mer av slump.

Tyvärr återfinns i boken ett flertal grova fel som absolut borde ha åtgärdats vid en noggrannare korrekturläsning. Sådant stör läsaren till en så stor grad att det påverkar helhetsintrycket negativt.

Det här ska vara första delen i en serie benämnd Stockholmsdåd. Jag ser fram emot nya historiska deckarintriger, men då med mer pedantisk textkontroll.

Betyg: 2 tomteluvor  


Inga kommentarer:

Niklas Turner Olovzon: Sandslott - Bokomdöme

  Sandslott Av Niklas Turner Olovzon Bokförlaget Polaris 2024 ISBN 9789180660525, Inbunden, 452 sidor Författarens första bok Isberg utkom ...