Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 23 november 2012

Aino Trosell: Krimineller - Bokomdöme

Krimineller
Av Aino Trosell
Lindelöws Bokförlag 2012
ISBN 9789185379675, Pocket, 213 sidor
Att skriva noveller är svårt. Det är mycket som ska rymmas på det begränsade utrymme som ges. Flera av våra stora kriminalförfattare har i år kommit med novellsamlingar med blandat resultat. Aino Trosell ger ut fjorton små historier i pocket och det är bra. Allt för få böcker kommer ut som originalpocket.

Men även Trosells verk har blandad kvalitet. Vissa noveller känns obearbetade och några är mycket trevliga. Hon har alltid varit en bra stilist och språket är som vanligt oantastligt. Novellerna är fyndiga och har i de flesta fall en smygande humoristisk knorr.

I författarens kriminalromaner heter hjälten, eller snarare antihjälten, Siv Dahlin. Hon arbetar som städerska i Dalarna. Det är inte så man föreställer sig en person som ska lösa litterära brott. Trevligt är det ändå att i novellform återse henne. Hon har lika dåligt självförtroende och är lika bräcklig som vanligt. Men på något sått reder allt alltid upp sig och hon landar stadigt på båda fötterna igen. Sex av novellerna handlar om Siv.

Aino Trosell skriver i många genrer. Över 20 böcker har hon skrivit. När hon vann Polonipriset 1999 med Ytspänning för bästa kvinnliga kriminalroman började hon även skriva deckare. Året efter fick Se dem inte i ögonen pris som Sveriges bästa kriminalroman det året. Och nu har Siv Dahlin huserat mellan deckarpärmarna i tolv år. Man får väl hoppas att det blir några år till!

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: