Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 7 november 2012

Mikael Paasikivi: Med blodet som band - Bokomdöme

Med blodet som band
Av Mikael Paasikivi
Högspänningsförlaget 2012
ISBN 9789163702044, Danskt band, 248 sidor
Mikael Paasikivi är född i Finland, bor i Stockholm, tillbringar somrarna på Åland och skriver på svenska. Han kommer nu med sin tredje kriminalroman om kommissarie Ulla Johansson från Mariehamn på Åland.

Författaren har för vana att blanda in olika historiska händelser i böckernas handling och det gör han förtjänstfullt och bra. I själva verket är det just de avsnitten av böckerna som är mest läsvärda. Kriminalintrigen är i alla fall i denna bok mer diffus och känns mer som ett komplement till det historiska. Det är också intressant att Paasikivi plockar med karaktärer från verkligheten. Juan Peron har en bärande roll i boken. Fyndigt. Författaren själv har också en biroll. Också fyndigt.

Två unga thailändskor mördas i Mariehamn. Ulla Johansson får bekymmer. Är det ett seriemord? Är det ett rasistiskt brott? Eller är det bara ett simpelt familjedrama? Samtidigt får läsaren följa åländska utvandrare under 1800-talets mitt. De historiska händelserna följs upp under 1900-talet för att så småningom ha bäring på dagens händelser. Författaren kryddar också med en relationshistoria parallellt. Men det är ändå den historiska beskrivningen som är bokens behållning. De övriga intrigerna känns lite mer konstruerade.

Åland är inte lika mordtätt som Gotland i litteraturen. Det är därför med intresse man läser om dessa miljöer som för många svenskar är så välbekanta.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer: