Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 25 november 2012

Erik Ivar Holola: Hololand - Bokomdöme

Hololand
Av Erik Ivar Holola
Zenzat 2012
ISBN 9789197612791, Häftad, 136 sidor
Denna novellsamling innehåller en nyskriven och tio som tidigare är publicerade i novellpublikationen CDM. Erik Ivar Holola är pseudonym för – ja, gissa kan man, men jag vet inte. Däremot finns det en inledande intervju med honom i denna bok, så det är i alla fall någon som vet.

Novellerna hänger ihop, vilket gör att detta kanske snarare är en kortroman. Hololand är skådeplatsen, var den ligger är oklart, likaså är det oklart när allt detta tilldrar sig. Med all sannolikhet är det någon gång i framtiden, oklart hur långt fram.

Mycket är oklart, men det är säkert avsikten. Novellerna är skrivna med extremt gott humör. Författaren använder ett frustande och sprudlande språk med många nya ord som man oftast förstår vad de betyder. Han vränger på ord och namn så att man blir alldeles konfys, men allt är gjort med fantasi, finurlighet och humor. Många figurer har närbesläktade namn med kända personer, det kan bara inte vara en tillfällighet.

Holola lyckas med att göra mig fnissande förvirrad, sådant som annars bara champagne kan göra med mig.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: