Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 17 november 2012

Kåre Halldén: Cavakungen - Bokomdöme

Cavakungen
Av Kåre Halldén
Damm Förlag 2012
ISBN 9789173518390, Inbunden, 446 sidor
Kåre Halldén hävdar att han har skapat en ny deckargenre – Wine Crime. Så är det naturligtvis inte. Det har funnits många sådana böcker tidigare. Men hans böcker står stadigt på egna ben ändå. Förra året var det Champagne som avhandlades och nu har vi förflyttats till Spaniens motsvarighet; Cava.

Även författaren har genomgått någon slags metamorfos. Hans personbeskrivningar har förbättrats och ävenså kriminalberättelsen. Fortfarande tilldrar sig det mesta av handlingen i högreståndsmiljö, men inte lika enerverande som i förra boken.

Harald Poppe och hans fransyska Isabelle har, efter som det som hände i förra boken, tvingats flyttat från just Champagne till Katalonien och där köpt en vingård. De ska nu använda sina kunskaper till att göra Cava. De möts av misstänksamhet, de har ju inte bott där i hundratals år. Samtidigt pågår en kamp mellan de stora vinhusen i distriktet. Kampen är både historisk och ekonomisk, men främst handlar det om prestige och avundsjuka.

När Isabelles bästa väninna Dolores mördas följs det av flera mystiska händelser. Främmande ämnen hittas i Dolores viner. Mystik och dramatik tätnar. Många tror att utbölingarna ligger bakom det mesta.

Bokens styrka, liksom det var i Champagneführern, är de historiska beskrivningarna av vintillverkningen och hur kampen mellan producenterna har pågått i många generationer.

Jag antar att Halldén fortsätter med sin Wine Crimeserie. Var ska vi landa nästa gång? I Italien, Tyskland eller i nya vinvärlden? Om man får önska sig något så är det att fler ”vanliga” människor får befolka sidorna. Och varför inte lite mer humor, jag tror författaren besitter en stor förmåga till det. Han är i alla fall rolig att lyssna på.

Betyg: 3 tomteluvor   

Foto: Lars Trangius   
 


Inga kommentarer: