Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 25 september 2015

Varg Gyllander: STHLM: inferno - Bokomdöme

STHLM: inferno
Av Varg Gyllander
Hoi Förlag 2015
ISBN 9789175579832, Inbunden, 335 sidor
Vi är vana vid att Varg Gyllander skriver om de två kriminalteknikerna Pia Levin och Ulf Holtz i ganska traditionella polisromaner, där Varg har fått användning för sina erfarenheter som presschef vid Stockholmspolisen. Men nu har han sadlat om i och med denna bok, till en så actionfylld bok att jag aldrig läst något liknande. Det är en thriller med EXTRA ALLT.

Vi hittar två hjältar, Norma och Joshua. De är två cowboys – de ska fixa allt själv utan inblandning av andra. De vet bäst, de kan allt och de klarar allt. De är lite som Bruce Willis i Die Hard-filmerna och det är inte den enda likheten. Det är precis likadana actionfyllda scener i de filmerna som i denna bok.

En shejk i en arabstat söker efter en sedan århundraden förlorad bärnstenshäst. Han kan göra vad som helst, och betala hur mycket som helst, för att få tag i den. En professor i marinarkeologi är hästen på spåren men hittas mördad på Stockholms universitet. Mordet följs av flera sprängattentat i staden. En grupp människor blir instängda på Restaurang Gondolen högt uppe i luften vid Katarinahissen. De är hotade och klockan tickar mot undergången och de kan inte ta sig någonstans. Jag får en känsla av en annan film här, Skyskrapan brinner. Det är samma hopplösa undergångskänsla.

Så småningom brinner Stockholm, det är katastrof. Hur allt detta hänger ihop och hur Norma och Joshua tar sig an problemet skall inte avslöjas. Det får man läsa boken för att finna ut. För de som gilla Carin Gerhardsens böcker kan nämnas att hennes polis Conny Sjöberg dyker upp här, lite skamfilad och grinig, men ändå på de godas sida.

Man kan inte skylla författaren för att använda klyschor och klichéer. Sådant är boken alldeles för fylld av. Det är lite det som är grejen. Ta allt av den sorten och stoppa det i en mixer. Blanda och häll ut igen. Då får man STHLM: inferno.

Naturligtvis är det spännande, om än lite tjatigt eftersom man vet att efter ett löst problem dyker två nya upp. Hjältarna kan naturligtvis inte dö, de måste klara uppdraget. Allt kan ändå hända, och gör det. Jag tror att Varg Gyllander har haft väldigt roligt när han har skrivit den här boken. Att få fläska på allt vad man har, vilken lycka!

Självklart är det underhållning, och endast underhållning. Den som vill ha det minsta lilla djup får söka sig någon annanstans. Jag tror att superhjältarna Norma och Joshua kommer att få sina fans och följare. Det innebär också uppföljare, lämpliga att läsa i hängmattan för en stunds hisnande förströelse – men håll i er, det går undan!

Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Nils Scherman

1 kommentar:

Anonym sa...

Frågan är om du är köpt. Hur i helskotta kan du ge denna bok 3 tomteluvor? Detta är något av det sämsta jag läst. Har Varg skrivet berättelsen på två veckor?

Du är en riktigt usel recensent. Du förnekar dig aldrig. Börja med något annat. Varför inte canasta?