Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 17 september 2015

Cecilia Lindblad: Och sedan aldrig mer - Bokomdöme

Och sedan aldrig mer
Av Cecilia Lindblad
Hoi Förlag 2015
ISBN 9789175579856, Inbunden, 210 sidor
Ännu en debutant ser dagens ljus. Cecilia Lindblad är ekonom i grunden och har tänkt skriva en serie böcker om polisen Monica Blom i Vellinge. Ytterligare en av Sveriges mindre orter får därmed sin egen polishjälte.

Huvudpersonen har tjänstgjort i Linköping, men har av personliga skäl tvingats söka sig därifrån. Hon får jobb i skånska Vellinge, i sina barndomstrakter. Naturligtvis är det många minnen som då kommer upp till ytan, på gott och ont.

På stranden i Skanör, i en badhytt, hittas en man död. Fler våldsdåd inträffar. Poliserna i Vellinge får fullt upp. Monica och hennes arbetspartner Fredrik tvingas arbeta hårt för att hitta lösningen.

Författaren har, som så många andra, låtit händelser i det förflutna påverka intrigen. Det gör hon på ett intressant sätt. Handlingen är också fylld av relationsrelaterade frågeställningar och har också en intressant bihandling om en anorektisk flicka. Naturligtvis lämnas det frågetecken vid bokens slut. Det ska ju bli en serie.

Intrigen är väl konstruerad, men alla händelser och konsekvenser hänger inte riktigt ihop. Det hade behövts ett bättre redaktörsarbete för att skapa trovärdighet i handlingens vändningar. Man kan också önska sig en djupare gestaltning av bokens karaktärer. Jag blir nyfiken på dem, men min nyfikenhet stillas inte.

Det som är bokens styrka är skildringarna av lokalbefolkningen. Två kufiska fiskhandlare, några småkriminella t ex. Det vill jag läsa mer av. Jag vill också verkligen veta hur det ska gå för Monica Blom, hennes arbetskamrater och vänner. Det hoppas jag att få läsa om i en lite mer genomarbetad bok.

Betyg: 2 tomteluvor Inga kommentarer: