torsdag 10 september 2015

PeKå Englund: Född på en söndag - Bokomdöme

Född på en söndag
Av PeKå Englund
Norstedts 2015
ISBN 9789113062006, Inbunden, 466 sidor
Kanske reagerar någon av mina läsare nu. Ska deckarrecensenten börja skriva om ”vanliga” romaner också? Men jag kan lugna er, detta är bara ett tillfälligt inhopp. Jag kunde inte stå emot när en bok handlar så mycket om mitt favoritfotbollslag Stoke City.

Det rödvitrandiga fotbollslaget har en central funktion i denna varma uppväxtskildring. Jalle växer upp med en hispig mamma och en ej närvarande pappa. Han blir därför tvungen att skapa sin egen värld, av drömmar och realiteter. Till att börja med kretsar allt kring seriefiguren Tintin och de övriga karaktärerna i berättelserna.

Hans trygghet, förutom Tintin, blir styvpappan Sten, som tar hand om honom på bästa sätt. Han respekterar Jalles Tintinvärld, de döper om riktiga personer till figurer från serierna. Jalle är naturligtvis Tintin. Sten och hans arbetskamrater hejar på Stoke City och då gör självklart Jalle det också. Dessutom introducerar Sten sin styvson till operans värld. Maria Callas tolkning av Carmen blir det som får honom att bli operaälskare.

Jalle växer upp och blir varumärkeskonsult, en framgångsrik sådan. Han får till jobb att bygga en profil för den nya operastjärnan Hanna Kjöle. Det gör han framgångsrikt men hans känslor för Hanna gör att han har svårt att skilja på privat- och arbetsliv.

Hela tiden följer Tintin, Stoke City, Maria Callas och Carmen med honom. Även i vuxen ålder. I bokens nutid börjar han närma sig 50 år.

Det är svårt att undvika att ställa frågan vad som är författaren och vad som är Jalle Englund i denna berättelse. PeKå Englund har förutom sin ålder, flera gemensamma nämnare. Men egentligen har det ingen betydelse, han har i sitt debutverk fått ihop en kärleksfull berättelse om en pojke som växer upp och kanske aldrig blir riktigt stor.

Trots Jalles trassliga uppväxt har författaren lyckats sprida en betagande glädje i berättelsen. Lite sorg naturligtvis, annars blir ju inte glädjen så stor. Tidsmarkörerna är många och välplacerade. PeKå Englund snuddar hela tiden vad som händer socialt och politiskt i framförallt Sverige. Det ger en förståelse för berättelsen och sätter olika händelser i sitt sammanhang.

Man blir på gott humör av att läsa den här boken, även om den inte alltid är lycklig. Jalle är en intressant bekantskap. Han är kall, kalkylerande och smart men ändå hjärtans god och omtänksam. Trots att sidantalet var lite för stort i denna volym vill jag veta mer om honom.

Och att läsa om Stoke City är lyckan för en rödvitrandig deckarkritiker som jag!

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Gustav Mårtensson

3 kommentarer:

Unknown sa...

FAN, vad jag gillar dig Pe Kå!

Unknown sa...

FAN, vad jag gillar dig Pe Kå!

Unknown sa...

FAN, vad jag gillar dig Pe Kå!

Veckans Tio i Topplåt 1143

The Hollies: Listen To Me In på listan 9 november 1968 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 6