Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 3 september 2015

Marianne Cedervall: Av skuggor märkt - Bokomdöme

Av skuggor märkt
Av Marianne Cedervall
Lind & Co 2015
ISBN 9789174614107, Inbunden, 300 sidor
Marianne Cedervall har gjort sig känd för sin feelgood-serie om Miriam och Hervor, som blev fem böcker lång. De gränsar lite till kriminalgenren, men nu tar författaren steget ut. Hon börjar med denna bok en deckarserie om Anki Karlsson.

Därmed inte sagt att hon har lämnat feelgood. Det finns det rikligt av här också, om än inte i samma utsträckning som tidigare. Det är snälla deckare, visserligen blir några mördade, men det är inte så blodigt och inte så överdrivet våldsamt.

Anki Karlsson är en pensionerad lärarinna som flyttar till Gotland för att bo själv med två hästar. Väl där, i den lilla socknen Mullvads, inträffar egendomliga och mystiska händelser. Så småningom blir dessutom en kvinna mördad. Misstankarna riktas naturligtvis direkt mot utbölingen, den nyinflyttade.

Anki hittar i alla fall en som tror på henne, den pensionerade kommissarien Tryggve. Tillsammans beslutar de sig för att ”hjälpa” polisen och startar en parallell utredning. Det är ju förstås inte helt riskfritt.

Man kan spåra många influenser i Marianne Cedervalls första riktiga deckare. Landsbygdsmiljön och persongalleriet påminner både om Maria Langs Skoga och Morden Midsomer. Dessutom har Anki Karlsson själv många likheter med Agatha Christies Miss Marple. Den pensionerade kvinnan som inte kan låta bli att lägga näsan i blöt, även om Anki kanske inte är lika ofattbart skarpsinnig som sin förlaga.

För de som gillar den typen av traditionella deckare är det här en härlig återupplevelse. Hästar, kyrkor, konflikter i byn, den uppblåsta godsägarinnan och så något litet mord. Författaren gör det bra och skapar ett gemyt som jag tycker om.

Det kan emellanåt bli väl mycket teoretiserande om olika gärningsmän, alibin och tillvägagångssätt, när Anki och Tryggve spekulerar. Då stannar boken av lite. Men det är bara tillfälligt. När byborna, som är ganska få, börjar tissla och tassla blir det genast intressantare igen. Under ytan döljer det sig alltid mycket i den här typen av historier, så också ibland Mullvads innevånare.

Jag är nyfiken på hur det ska utveckla sig i Mullvads. Hur lång tid tar det innan Anki blir accepterad? Kan man ana en fling mellan de två pensionärerna? Vi får vänta till nästa bok för att få nyfikenheten stillad.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Mia Carlsson


Inga kommentarer: