Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 2 oktober 2015

Caroline Eriksson: De försvunna - Bokomdöme

De försvunna
Av Caroline Eriksson
Forum 2015
ISBN 9789137145785, Inbunden, 238 sidor
Caroline Eriksson ger nu sin första helt fiktiva spänningsroman. Hennes två tidigare böcker Djävulen hjälpte mig och Inga gudar jämte mig grundar sig på verkliga historiska mordfall. Det är fortfarande den psykologiska spänningen bakom människors beteende som är centralt även i den nya boken.

Greta och Alex tillsammans med dottern Smilla åker ut till ön. Greta blir kvar i båten medan de två andra ger sig ut för att utforska. Tiden går och de kommer inte tillbaka. Greta letar överallt, men ingenstans står de att finna. Det är upprinnelsen till ett psykologiskt drama där ingenting verkar vara vad det synes vara.

Greta beter sig neurotiskt och ologiskt. Hon har dessutom ett barndomsminne som oavbrutet plågar henne. Vad är sant och vad är falskt? Vad är nutid och vad är historia? Läsaren kastas mellan olika förvissningar. När man tror sig veta, får man teorin omkullkastad. Skickligt av författaren.

Naturligtvis drivs den ohållbara situationen och relationen mot ett klimax, en uppgörelse. Men vägen dit är snårig och nervkittlande spännande.

Boken är en rysare när det psykologiska tempot hålls uppe. När det slackar lite blir det lite tjatigt och enformigt, för att sedan ta fart igen. Caroline Eriksson tillhör de allra bästa i den här genren i Sverige, nu när Inger Frimansson inte ger ut så många böcker längre. Det finns definitivt utrymme för det, bland alla polisromaner, action- och feelgoodböcker.

Boken är också befriande kort. En bugning för alla böcker under 300 sidor. Om man kan rymma allt vad man vill säga inom det sidantalet behövs inga onödiga parallellhistorier för att dryga ut omfånget.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Martin Stenmark

1 kommentar:

Caroline Eriksson sa...

Tack för att du läste och för fint omdöme��