onsdag 21 oktober 2015

Rolf Rådén: Mot vägs ände - Bokomdöme

Mot vägs ände
Av Rolf Rådén
Wild Rat Projects 2015
ISBN 9789197645546, Pocket, 352 sidor
Den här boken kan man köpa bara för sitt goda ändamål. Fem kronor per såld bok går nämligen till SOS barnbyar. Eller som författaren skriver: För vår framtids skull.

Det är lite svårt att kategorisera denna bok, även man på omslaget kan läsa att det är en psykologisk spänningsroman. Men den skiftar så mycket mellan kapitlen att det är svårt att få riktigt grepp om den. Det är förvisso en psykologisk roman, men emellanåt blir det ren fars, ibland kriminalroman, och då och då är det mer som en uppväxtroman för vuxna. Eller rätt och slätt en kärleksroman.

Den skiftande stilen gör mig förvirrad, även om den genomgående grundhistorien är intressant och välkonstruerad, om än lite osannolik. Dessutom förekommer här korrekturfel, språkfel och rena faktafel som kunde ha undvikits med bra redaktörshjälp. Boken är också för lång för sitt innehåll, en annan sak en redaktör kunde avhjälpt.

Annars är språket begåvat och målande. Karaktärerna är väl gestaltade. Den humor som emellanåt glimtar fram är befriande. Min läsning blir därför ryckig med en del små leenden blandade med huvudskakningar. Det viktigaste i en roman är ändå historien som berättas, och här finns en god sådan.

Martin är mitt i karriären och mycket ambitiös. Hans position är hotad och då tar han beslutet att inleda ett förhållande med Saga. De är lyckliga och Martin struntar mer eller mindre i sitt arbete. Då får ett gräl till följd att Saga försvinner. Dramatiska händelser tvingar Martin på flykt för att försöka rentvå sig från ett brott han inte begått. Hur är det med Saga? Vem är hon? Finns hon eller är hon bara en fantasi?

Detta är en lovande romandebut. Med lite mer omsorg och bearbetning kan författaren säkert berätta fler intressanta historier.

Betyg: 2 tomteluvor  

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2