Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 2 oktober 2015

Finn Bergstrand: Uträkningen - Bokomdöme

Uträkningen
Av Finn Bergstrand
Förlaget Orda 2015
ISBN 9789175539218, Inbunden, 223 sidor
Författaren är född 1932 och ger nu för första gången ut en bok under eget namn. Han har tidigare skrivit under pseudonymen Måns Ripa, och som honom gett ut åtta böcker. Han är m a o ingen duvunge och det märks på hans stillsamma, fundersamma och lite gammeldags språk.

På internatskolan Skogsborg blir en gymnasist misshandlad till döds 1973. Ingen grips för brottet. I nutid sker flera mord som verkar ha kopplingar till Skogsborg. Kan det vara någon som hämnas det gamla brottet? Polisen står maktlös och verkar också vara mer än lovligt korkade. Det tycker också en före detta anställd på skolan, den pensionerade Greta Jonsson. Hon och skolans nuvarande rektor försöker tipsa och hjälpa polisen, men möts av kalla handen.

Även en journalist, den revolutionära Vendela Karlsson, anar ugglor i mossen och börjar gräva i omständigheterna runt skolan. Tillsammans bildar de en Kalle Blomqvistlik utredningsgrupp som står för förnuftet i boken.

Greta Jonsson är en angenäm bekantskap, en svensk Miss Marple med fötterna stadigt placerade i myllan och med en medfödd rättrådighet. Karaktärerna är överhuvudtaget starka, lätt humoristiskt beskrivna och bokens ryggrad. När författaren beskriver miljöerna är han skicklig att måla upp landskapet, men tyvärr blir det alldeles för lite av den varan. Storyn är fyndig men inte helt logisk och humorn kunde kanske ha fått lite större plats.

Med lite mer värme, miljö och fniss hade detta kunnat bli en riktig feelgoodbok, en genre som är i växande. Men jag återser ändå gärna Greta Jonsson lösandes fler brott på sitt hemvävda sätt.


Betyg: 2 tomteluvor  

Inga kommentarer: