fredag 29 juli 2016

Erik Lewin: Operation Saif - Bokomdöme

Operation Saif
Av Erik Lewin
NoNa 2016
ISBN 9789188107077, Inbunden, 426 sidor

Att läsa den här thrillern just nu i sommar var kanske ett illa valt tillfälle. Det smäller överallt i världen, terrordåden avlöser varandra, och det är precis just det som Erik Lewins nya bok handlar om.
Det är en framtidsvision, men framtiden är bara några månader bort. Han skriver om vad som skulle kunna hända om alla världens muslimska stater gick samman, och de mer militanta ledarna fick skapa ett terrorhot som världen aldrig tidigare skådat.

Agenter skulle sändas med flyktingströmmarna för att bosätta sig i Europas länder. De skulle skaffa jobb, lära sig språket och i största allmänhet hålla en väldigt låg profil. Efter ganska många år skulle de utbildas i terrorverksamhet och så småningom aktiveras, alla på en gång. Europas flygplatser skulle sprängas, Tv- och radiostationer skulle slås ut. Mm Mm!!

Detta skulle inte EU överleva. Alla länder skulle se till sina intressen och inbördeskrigen skulle grassera i respektive stat. Utveckling skulle flyttas många tiotal år tillbaka.

Detta är med andra ord en vision av skräck och en beskrivning av hur sårbart vår värld är. Man får följa både terrorister och personer i olika befattningar i västvärlden, främst inom säkerhetstjänsterna. Det finns några som anar faran, men ingen tar dessa personer på allvar. En sådan sak som en gigantisk islamistisk konspiration går inte att föreställa sig.

Jag har alltid haft lite svårt för romaner med framtidsvisioner om en värld som håller på att rasa ihop. Om ett samhälle som snart inte skall finnas. Det är ofta mycket våld och vapen i sådana böcker, också i denna. Det är svårt att läsa den som ren och skär underhållning, eftersom i alla fall jag uppfattar den som ett politiskt inlägg.

Författaren har mer än 25 år i säkerhets- och underrättelsebranschen, så han vet vad han talar om. Jag är dock inte säker på vad Erik Lewin vill med denna bok. Är det bara fiktion eller tror han att det kan eller kommer att hända? Det är antagligen tänkt att läsaren själv får bedöma.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Mattias Bardå

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2