Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 7 juli 2016

Malin Persson Giolito: Störst av allt - Bokomdöme

Störst av allt
Av Malin Persson Giolito
Wahlström & Widstrand 2016
ISBN 9789146232414, Inbunden, 368 sidor

Författaren har tidigare skrivit flera böcker, varav två kriminalromaner. De har precis som denna handlat om juridiska spörsmål, men denna bok är etiketterad rättegångsthriller.

Läsaren får följa en rättegång och vad som händer däromkring. I återblickar får man också veta vad som egentligen har skett, vilken tragedi som har utspelat sig. Dessutom är beskrivningen av ungdomarnas på sätt och vis hopplösa och fattiga liv mycket läsvärt.

Brottet är en skolskjutning på ett gymnasium i Djursholm utanför Stockholm. Att förlägga handlingen till denna ”överklass”-stad är genialiskt. Istället för att använda redan konfliktfyllda förorter har författaren valt en på ytan till synes harmonisk miljö. I skolan möts ändå de rikas barn och de mindre bemedlade, vilket naturligtvis i sig skapar konflikter.

Huvudperson är den artonåriga Maja som också är den åtalade. Det är hon som är berättarrösten, både i rättegångssalen och i de återblickar som ges. Malin Persson Giolito har lyckats skapa ett porträtt av henne som är imponerande djupt. Hon är så väl och dramatiskt gestaltad att hennes känslor och bevekelsegrunder blir nästan logiska i de dramatiska händelser som sker. Det är mycket länge sedan jag läste en så fin beskrivning av hur det är att vara ung och brottas med både omgivningens, skolans, föräldrarnas och sina egna krav.

Boken innehåller väldigt lite av traditionell spänning, men blir ändå en bladvändare. Bara att få veta vad som hänt och varför är en sporre att pressa sin läsning snabbare, och naturligtvis vill man ju också veta vad domstolen kommer fram till. Majas funderingar kring de inblandade personerna får läsarna att se karaktärerna framför sig. Jag vet precis hur åklagare, försvarsadvokat och domare ser ut och varför de agerar som de gör. Funderingarna innehåller också mycket cynisk humor som jag uppskattar mycket.

En sak som gläder mig enormt är att Malin Persson Giolito har blivit författare på heltid. Det kommer mera. Jag kan inte säga annat än att detta är det utan motstycke bästa jag läst hittills i år.

Betyg: 5 tomteluvor 


Foto: Anna-Lena Ahlström


Inga kommentarer: