Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 12 juli 2016

Kristina Appelqvist: Smultron, bröllop och döden - Bokomdöme

Smultron, bröllop och döden
Av Kristina Appelqvist
Piratförlaget 2016
ISBN 9789164204882, Inbunden, 379 sidor

Författaren är inne på sin andra serie kriminalromaner. I denna tredje del får vi åter möta litteraturforskaren och talskrivaren Helena Waller, en ganska trevlig bekantskap.

Som vanligt präglas Kristina Appelqvists böcker av ett stort gemyt. En känsla som växer väl in i den Skövdemiljö som hon använder sig av. Våldet finns, det är ju ändå ond bråd död som behandlas, men det är inga bloddrypande scener utan mer en tillbakalutad salongsmiljö. En klassisk typ av deckare som väldigt många läsare uppskattar, och författaren är en av de främsta nutida företrädarna för den genren.

En Shakespeareexpert, Roy Pedersen, har varit försvunnen en tid men hittas efter åtta månader mördad. Det ryktas om att han har varit ett originalmanuskript på spåren av Romeo och Julia. Ett manuskript med ett annat slut, ett lyckligt.

Samtidigt sätter två unga kvinnor upp just den pjäsen i Skövde med amatörer i rollerna. De annonserar efter skådespelare, och den gruppen som bildar ensemblen blir den misstänkta kretsen. Ett klassiskt upplägg.

Mordhistorien och Romeo och Juliahistorien har många likheter. Det är en bra och skickligt använd idé av författaren. Överhuvudtaget är det så att Kristina Appelqvist gärna undervisar läsaren. Men det är inte med pekpinnar som i Jan Mårtensons Homanböcker. Den ganska stora mängden historiska fakta vävs på ett naturligt och angenämt sätt in i kriminalhistorien. De relationsbeskrivningar som ändå måste finnas är inte påträngande och är lagom utrymmeskrävande.

På det hela taget är det angenämt att läsa Kristina Appelqvists böcker även om de inte når ända fram till de allra bästa deckarna.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer: