Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 30 juli 2016

Jan Mårtenson: Silverapostlarna - Bokomdöme

Silverapostlarna
Av Jan Mårtenson
Wahlström & Widstrand 2016
ISBN 9789146230151, Inbunden, 319 sidor

Det här är Jan Mårtensons 67:e bok och samtidigt den 44:e om antikhandlaren Johan Kristian Homan. Vi får naturligtvis också träffa hans katt Cléo de Merode, hans vän antikhandlaren Eric Gustafson, polisen Calle Asplund, grannen Ellen Andersson och hans flickvän Francine Silfverstierna med föräldrarna Archibald och Claudette. Eftersom Homan var 45 år redan i den första boken om honom (Helgeandsmordet 1973) skulle han enligt matematikens lagar i dag vara 88 år. Men se det går inte. Antikhandlaren och de andra huvudpersonerna (inklusive katt) åldras precis som Kalle Anka inte en dag. Han är fortfarande 45.

Däremot åldras och förändras omgivningen vilket gör att Homan, som fortfarande har i precis samma livsstil och åsikter som förr, blir en mer och mer malplacerad figur i verkligheten.

Det ska sägas att Mårtenson och Homan har många fans. Det kan man förstå. Författaren skriver på ett gammaldags sätt med ”snälla” mord i en förhållandevis enkel kriminalhistoria. Mårtensons styrka ligger i miljöer, historiebeskrivningar och för all del igenkännandet av hans karaktärer. Det är alltid en lärorik lektion i historia och olika konstarter.

Att sedan Homan är en kverulant, han klagar på det mesta, kanske också ligger i berättarstilen och konceptet. Det är mycket som var bättre förr.

Homan utsätts för hot. En beskyddarliga kräver honom på pengar för att hans antikvitetsbutik inte ska vandaliseras eller brännas. När sedan andra handlare i samma bransch mördas får Johan Kristian kalla fötter. Han säger naturligtvis att han inte ska lägga sig i. Men vem tror på det? Det är ju så i Mårtensons böcker att hela historien bygger på att Homans näsa läggs i blöt. Poliserna är så till den milda grad korkade att vår antihjälte måste rycka in och ge dem goda råd.

Nästa år kommer säkert den 45:e boken om Homan, och han kommer då fortfarande att vara just 45.

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Cato Lein

Inga kommentarer: