Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 11 juli 2016

Mari Jungstedt: Det andra ansiktet - Bokomdöme

Det andra ansiktet
Av Mari Jungstedt
Albert Bonniers Förlag 2016
ISBN 9789100139018, Inbunden, 376 sidor

De kvinnliga deckarförfattarna på Gotland skriver långa serier med återkommande huvudpersoner. Det andra ansiktet är Mari Jungstedts trettonde roman om poliserna Anders Knutas och Karin Jacobsson. Dessutom får läsaren återse journalisten Johan Berg i denna bok.

Anders och Karin är nu ett par och en stor del av boken ägnas åt deras relation och den tvekan som främst han har till ett samboförhållande. När dessutom hans före detta kärlek danska Line dyker upp på Gotland blir hans förvirring bara större. Jag vet att många läser dessa deckarserier för att få följa karaktärerna genom livet, men jag blir ofta lite uttråkad, så även denna gång. Kriminalhistorien får till viss del stryka på foten för relationsbeskrivningarna.

En känd konstnär hittas mördad i Ljugarn till synes sexmördad. Ett liknande mord begås på fastlandet och det gör att handlingen till viss del flyttas från Gotland. Det verkar som om en okänd skönhet lockar till sig män för att sedan mörda dem. Men det finns flera bottnar i intrigen och det tar ett tag innan polisen börjar komma mördaren på spåren.

Läsaren får en del hjälp på traven med historiska återblickar och en mördare som har en egen berättarröst i jagform, s k skurkpresens. Allt är redan beprövade knep och det är kanske det som är bokens problem. Det är habilt och igenkännande men inget nytt under solen. Man kan dra paralleller mellan Anders, Karins och Lines kärleksbekymmer och kriminalberättelsen.

Intrigen är dock välkonstruerad och vägen till gåtans lösning är spännande och välskriven. Kanske är det ändå så att man kan önska sig något nytt från Mari Jungstedt, något oväntat och utanför boxen. Jag är övertygad om att hon har den kapaciteten även om det naturligtvis kräver lite mer för att skapa nya karaktärer och kanske även nya miljöer.

Betyg: 3 tomteluvor  

Foto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer: