Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 31 maj 2017

Marie Bengts: En sax i hjärtat - BokomdömeEn sax i hjärtat
Av Marie Bengts
Albert Bonniers Förlag 2017
ISBN 9789100168735, Inbunden, 479 sidor

Marie Bengts är journalist och debuterar som författare med denna klassiska pusseldeckare som tilldrar sig året 1957.

På den tiden var de flesta böcker i genren just pusseldeckare. De stora i Sverige var Maria Lang, Stieg Trenter, Vic Suneson och H K Rönblom. De var i sin tur mycket influerade av den brittiska pusseltraditionen främst representerade av Agatha Christie och Dorothy Sayers.

Författaren har med råge lyckats axla deras mantel. Utan att ens ha varit född under 50-talet (1968 är hennes år), har hon lyckats återskapa stämningen från både den tiden och de deckare som skrevs då.

Hannah Lönn vill bli klädskapare i Stockholm, men kan nog i alla fall kalla sig sömmerska. Hennes faster bor i Eneby i Småland. När fastern skadar foten ilar Hannah dit för att hjälpa henne.

Hon möts i Småland av en by där sammanhållningen är näst intill total. Alla vet allt om alla, men säger ingenting om någonting, i alla fall inte om personen är närvarande – eller någon främling. De senare gör sig inte något besvär. Inte ens när ett mord inträffar släpper tunghäftan.

Byn är full av skvaller och småaktighet, men samtidigt är det mycket hjärtligt och gulligt. Man tar hand om varandra. Där bakas också de godaste vaniljhjärtana i hela världen, till Hannahs belåtenhet. Hannah med H i båda ändarna, vilket ses som lite snobbigt i lilla Eneby.

Jag tror att ni förstår att det här är roman med gott humör och inte så få tillfällen att få skratta. Det är helt enkelt en feel-goodbok med spänning. Samtidigt är det som sagt en pusseldeckare där författaren planterar ut både ledtrådar och falska spår.

Skillnaden mellan denna bok och de som skrevs 1957 är främst att denna är ungefär dubbelt så lång. Det är absolut inte en fördel, och kanske den enda allvarligare invändning jag har.

Annars är det en supercharmig skröna från ett lantligt Småland där karaktärerna får stå i centrum. Allt händer i ett nostalgiskt och med stor värme beskrivet 50-tal.

Att en fortsättning är på väg har jag fått från säker källa – författaren själv. Jag tror att ni kommer att längta lika mycket efter den som jag redan gör.

Betyg: 4 tomteluvor   


Foto: Sofie Runarsdotter

Inga kommentarer: