Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 18 maj 2017

Christoffer Carlsson: Den tunna blå linjen - BokomdömeDen tunna blå linjen

Av Christoffer Carlsson

Piratförlaget 2017
ISBN 9789164205124, Inbunden, 362 sidor

Christoffer Carlsson tillhör våra riktiga kvalitetsförfattare inom deckargenren. Kriminolog som han är skriver han om sådant han känner till, och det märks. Det här är den fjärde och avslutande delen om den lite tilltufsade polisen Leo Junker. Den första boken i serien, Den osynlige mannen från Salem fick 2013 Svenska Deckarakademins pris för Bästa Svenska Kriminalroman.

Christoffer Carlsson har alltid med en glimt i ögat använt sig av titlar och karaktärer från sina egna favoritförfattare. Här kan man misstänka att titeln är hämtad från James Jones Den tunna röda linjen från 1962, som sedan också blev en framgångsrik film 1998. En del karaktärer från svenska deckare skymtar också förbi. Jarnebring från GW Perssons böcker och den snustorre Melander från Sjöwall/Wahlöös Beckserie. De senares böcker har också bidragit med ett par klantskallar till poliser från Huddinge, Larsson och Leifby. Rätt kul att den ene heter Larsson eftersom det är just Gunvald Larsson som ständigt skäller ut originalklantskallarna Kristiansson och Kvant/Kvastmo. Jag hittar mer liknande men naturligtvis inte allt, författaren är smartare än jag.

Det här är en roman om ett brott. Ett fem år gammalt mord på en prostituerad som är olöst och har blivit liggande. Leo Junker får ett mystiskt tips som gör att han vill öppna upp fallet som bara två veckor senare ska lämnas över till Cold Casegruppen. Det visar sig inte helt oproblematiskt eftersom han arbetar på våldsroteln, och de har fullt upp med andra aktuella ärenden.

Han får med sig sin arbetskamrat Birck, under falska förespeglingar, att gräva i det gamla fallet. Även hans chef ger motvilligt sin sanktion

Boken tilldrar sig 2015 och under utredningen sker ett stort terrorattentat i Paris och stora flyktingströmmar är på väg mot bl a Sverige. Allt detta påverkar livet i landet och föralldel även Junkers och Bircks utredning.

När de får upp ett spår visar det sig leda till svårigheter och prövningar de aldrig kunnat ana.
Leos bäste vän John Grimberg har varit försvunnen i över ett år, men man börjar nu skymta honom igen.

Även om detta är en roman om ett brott som har en bra intrig och är spännande, så är det annat som fastnar hos mig. Det handlar mer om kamratskap som sätts på prov. Kan en riktig vänskap upphöra när man blir sviken och skadad? Vilken kärlek är starkast? Den till vännen eller den till sin maka/make? Gång på gång blir dessa frågor prövade. Om och omigen ställs Leo inför olika ultimatum. Han vet aldrig om han väljer rätt.

Titeln Den tunna blå linjen har betydelsen att ovanför linjen finns vi vanliga människor, och under den finns den kriminella världen. Den tunna linjen representerar polisen.

Egentligen finns det få riktigt dramatiska scener i boken. Den handlar om en utredning vid skrivbordet och det hålls en del förhör. Men ändå blir det mer spännande än den mest actionfyllda thriller. Det är så skickligt att åstadkomma detta av Christoffer Carlsson. Jag förstår inte riktigt hur han kan skapa en bladvändare bara med språk och vassa dialoger. Förvisso är gestaltningarna mästerliga och som huvudstadsbo uppskattar jag miljöerna när jag kan följa med även ut i förorterna.

Det känns sorgligt att jag aldrig får veta mer om Leo Junker, men jag får trösta mig med att författaren inte har slutat skriva. Det kommer mera!

Betyg: 5 tomteluvor  


 
Foto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer: