Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 17 maj 2017

Mark Johnson: Den enkla sanningen - BokomdömeDen enkla sanningen

Av Mark Johnson

Norstedts 2017
ISBN 9789113073781, Inbunden, 361 sidor

Författaren har en bakgrund som politisk tjänsteman och konsult på en PR-byrå. Med denna thriller gör han sin debut.

Det är en fantasifull saga Mark Johnson har konstruerat. Den är full av action och spänning. Det är ingen måtta på vad huvudpersonerna utsätts för. Både Jonatan Stark och Betty Lind är anställda på regeringskansliet, Jonatan som sakkunnig i energifrågor och Betty som statsministerns presschef.

Valet nalkas och varken statsministern eller oppositionsledaren skyr några medel för att vinna väljare. Alla spelar under täcket, och ibland med samma personer. Jonatan får i uppdrag att infiltrera en konsultbyrå för att finna koderna till en revolutionerande upptäckt inom solcellsforskningen. Betty kommer en stor muthärva på spåret som visar sig leda till samma konsultbyrå.

Det blir dramatiskt, mycket dramatiskt. Ingredienserna i denna halsbrytande thriller består av många element, inklusive känslokalla ryska oligarker.

Det är full fart framåt mest hela tiden, men bokens bästa stycken är ändå när det lugnar ner sig lite och istället får fokus på de politiska intrigerna.

Karaktärerna är inte riktigt färdigmejslade. Här finns en del kvar att göra i gestaltningarna. Intrigen har ett bra driv, men är lite överbelastad med spänningselement. Vad som sker under ytan, det politiska maktspelet, är mer intressant och värt att koncentrera sig på i kommande böcker.

Betyg: Tre tomteluvor 


Foto: Göran Segerholm

Inga kommentarer: