Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 18 maj 2017

Gabriella Ullberg Westin: Fixaren - BokomdömeFixaren

Av Gabriella Ullberg Westin

Harper Collins Nordic 2017
ISBN 9789150922417, Inbunden, 304 sidor

Nu kommer den tredje delen i serien Morden i Hudiksvall om kriminalinspektör Johan Rokka. De erotiska inslagen i de tidigare böckerna har här tonats ner vilket ger berättelsen ett lyft eftersom de har varit tämligen omotiverade. Jag är inte pryd (tror jag), men jag tycker att det som skrivs i en bok ska tillföra handlingen någonting.

Det gläder mig att Gabriella Ullberg Westin påtagligt utvecklas som författare. Detta är en både spännande och välskriven historia med nya infallsvinklar.

En ung man skjuts ihjäl utanför en biograf och hans flickvän skadas allvarligt. Rokka tar sig an fallet och tror att lösningen finns nära. Företaget Biotech Iris är på gång att lansera en revolutionerande produkt. Där arbetar VD-assistententen Amanda som just återvänt efter en långtidssjukskrivning. Hon hamnar i trångmål och samvetsnöd när en central person i företaget försvinner.

Detta hamnar också på Rokkas bord och han drabbas också personligen. Boken handlar givetvis om brott och utredning, men också om relationer, brödraskap och lojalitet.

Det finns lite kvar att förbättra i gestaltningar och trovärdighet. T ex kallar alla Johan Rokka för Rokka, även hans egen bror och små barn. Författaren är ändå på rätt väg. Hon har här åstadkommit en bladvändare med dramatisk upplösning – om än inte så överraskande. Eftersom hon nu arbetar som författare på heltid förutsätter jag att hennes skicklighet och kvalitet fortsätter att gå i samma uppåtgående riktning.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Petter Cohen 

Inga kommentarer: