Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 17 maj 2017

Solveig Vidarsdotter: Nässelvrede - BokomdömeNässelvrede

Av Solveig Vidarsdotter

Lind & Co 2017
ISBN 9789174617023, Inbunden, 440 sidor

Detta är den andra boken i en serie om Gäddedepoliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo. Det känns väldigt trevligt och väldigt svenskt att varje liten ort i landet får ha sin egen litterära mordutredning.

Som sig bör i landsortsdeckare är miljön viktig och där har författaren lyckats påfallande bra. Den jämtska naturen är beskriven på ett närmast mystiskt och trolskt sätt. Det är nästan så att man förväntas sig att några andliga väsen stiger upp som dimma ur markerna. Som tur är har Solveig Vidarsdotter ändå inte fallit för den frestelsen, om den ens har funnits.

Ingrids semester blir avbruten av ett brutalt mord i trakten. Den mördade var en framstående företagare och oppositionsråd i kommunen.

Lokalpolitik är en viktig del av intrigen. Det är alltid lika roligt att läsa om – konspirationer, rävspel och kompromisser. Nästan samtidigt som mordet blir ledaren för partiet Alternativ Demokrati vådaskjuten till döds av sin egen dotter. Polisen får mycket att göra när även en ung flicka försvinner.

Som så ofta i deckare visar det sig att alla de olika händelserna på något vis hör samman. Författaren flätar skickligt samman de olika parallellintrigerna i handlingen.

Grundstenen i boken är den lokala miljön, men också Gäddedes karaktärer är intressanta och välgestaltade.

Att låta naturen få huvudrollen är en bra idé som Solveig Vidarsdotter gärna får upprepa. Då tänker i alla fall jag med nöje öppna nästa bok.

Betyg: 4 tomteluvor 

Foto: Magnus Skoglöf
 

Inga kommentarer: