Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 18 maj 2017

Gustafson & Kant: Sändebudet - BokomdömeSändebudet

Av Gustafson & Kant

Bokfabriken 2017
ISBN 9789176293720, Inbunden, 290 sidor

Nu är det dags för den tredje och avslutande delen i Singöserien. De två tidigare heter Singöspionen och Mordbrännaren. Författarna har helt olika bakgrund, Anders Gustafson är förläggare och Johan Kant är rektor.

Solbritt Andersson, Norrtäljepolis, har fått mycket att stå i. Den internationella brottsligheten har nått staden. Dessutom har Singö fått en präst som misstänks förgripa sig på unga flickor.

Som om inte det vore nog försöker också poliserna sig på att lösa Palmemordet och de genomför spaning i Tyskland där de också lär de lokala poliserna hur man genomför riktigt polisarbete.

Författarna har m a o gapat över mycket. För mycket? Jo, det kan man nog tycka. Att låta några småstadspoliser göra allt det de faktiskt gör ligger bortom rimlighetens gräns. Även i en deckare. Poliserna är också lätt naivt och käckt beskrivna. Läsarna får inte riktigt lära känna och förstå dem.

Jakten på spionen Sven Löwengrip har pågått genom alla tre böckerna. Han har hela tiden gäckat polisen. Detta känns inte riktigt sannolikt när denne supergangster här visar sig vara en ganska inkompetent och försupen person.

Det finns ändå ett driv och en spänning i boken som ger den ett lättsamt underhållningsvärde. Det duger gott till en stunds nervkittlande sällskap.

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Bengt Alm

Inga kommentarer: