söndag 16 april 2023

Fyra korta bokomdömen Adolfsson/ Fischier/ Granlund/ Kjellsdotter

 

Nödvändigt ont

Av Maria Adolfsson

Wahlström & Widstrand 2023

ISBN 9789146240341, Inbunden, 349 sidor

 

Det fiktiva land som Maria Adolfsson har skapat är i min hjärna allt annat än på låtsas. Hon har nu skrivit sex böcker i serien och platsen blir bara mer och mer på riktigt. Jag har några vänner som tillsammans med mig bestämt att vi ska träffas på puben Haren & Kråkan. Det får visserligen bli i en dröm eller i ett annat liv, men det säger en del om hur författaren har lyckats med att implementera ett helt nytt land.

 

En excentrisk konstnär försvinner. Bokseriens huvudperson, polisen Karen Eiken Friis, får i uppdrag att vara kontaktperson i hans familj. Hon heter Friis numera eftersom hon har gift sig. Karens privatliv upptar en betydande del av handlingen och det gör ingenting. Hon är en intressant och väl gestaltad person som man gärna följer.

 

Läsarna får återse många gamla vänner. Detta blandas med en pusseldeckarliknande intrig i en familj som minst sagt sticker ut. Här finns också en del underfundig humor som jag uppskattar. Väl konstruerat är det till en början, men mot slutet blir det väl schabloniserad action. En fortsättning med en spännande ny polischef väntas till nästa år.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Caroline Andersson Renaud









Den sjunde kretsen

Av Tony Fischier

Lind & Co 2023

ISBN 9789180186186, Inbunden, 563 sidor

 

Den här boken är underhållande som en India Jonesfilm. Full fart framåt till en början, och sedan ökar det bara. Det fungerar bra ett tag, författaren kan berätta en halsbrytande historia. Men i över 550 sidor? Nja, här hade behövts strykas rejält.

 

Huvudpersoner är polisen Niklas Ragnvik och hans särbo privatdetektiven Maxine Adlerkrantz. Ett flertal mord gäckar polisen, många har en lös religiös koppling. Är det en sekt inblandad? Maxine jobbar med ett överfall på sin far. Det ena våldsbrottet avlöser det andra.

 

Här finns en del överraskande vändningar och det är verkligen fartfyllt. Det är inte en bok där man ska förvänta sig djupa gestaltningar eller en välbeskriven Göteborgsmiljö. Men det är spännande.

Betyg: 3 tomteluvor 


 

Foto: Matilda Berg Fischier







Se dig brinna

Av Anna Granlund

Southside Stories 2023

ISBN 9789189318724, Inbunden, 299 sidor

 

Att placera en deckarserie på en brandstation är originellt. Det finns andra som har använt miljön, men jag kan inte påminna mig någon som har skapat en följetong i den världen.

 

Det är just i beskrivningen av brandkåren som bokens styrka ligger. Var författaren har hittat sina kunskaper eller skapat sitt intresse för ämnet har jag ingen aning om. Hon gör det bra, jag blir både informerad och intresserad.

 

Kriminalintrigen är inte lika genomarbetad. Där finns logiska och språkliga brister. Mycket handlar om problem med svartarbetare, men inte heller där känns det ”på riktigt”.

 

En brandingenjör hittas död under oklara omständigheter. Omständigheter runt svartarbete skapar faror för brandkårspersonalen. Mystiken tätnar.

Betyg: 2 tomteluvor 


Foto: Stefan Tell







Himmelsgården

Av Nilla Kjellsdotter

Norstedts 2023

ISBN 9789113119502, Inbunden, 448 sidor

 

Himmelsgården är en religiös lägergård för ungdomar. En ung flicka försvinner därifrån och hittas senare död. Fler försvinnanden följer. På lägret råder en tystnadskultur som polisen Mija Wadö har svårt att tränga igenom, vilket komplicerar utredningen. Hon har själv deltagit i lägret tidigare och är nu precis tillbaka från en sjukskrivning.

 

Religion och sekter verkar vara en av årets trender i deckare. Man kan fråga sig varför. Dessutom har det trevligt nog kommit flera finlandssvenska kriminalromaner i år än vanligt. Det är trevligt att läsa om Vasa som här, där jag själv har tillbringat flera somrar.

 

Andra frågor som behandlas är rasism och abort. Författaren har fått ihop en trovärdig historia som också innehåller en del historiska tillbakablickar. Men det är ändå lite slarvigt skrivet. Språket engagerar inte riktigt. Boken hade mått bra av ett par redaktörsomgångar till.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Kajsa Göransson







Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8