onsdag 5 april 2023

Korta bokomdömen Abrahamson & Jedvik, Dunberg, Grimwalker & Storm, Slettengren samt Wistrand

 

Den store konstnären

Av Emmy Abrahamson & Hanna Jedvik

Albert Bonniers Förlag 2023

ISBN 9789100198442, Inbunden, 251 sidor

 

 

Den välkände konstnären Niki Falc begår självmord? Två radiojournalister får i uppdrag att göra ett reportage om honom. De hittar brister i polisutredningen. Det är ett ganska vanligt upplägg som tyvärr blir lite ospännande.  Bokens behållning är istället den humor som skapas av att de två är så extremt olika. Deras åsikter om ditten och datten får mig emellanåt att dra på smilbanden. På omslaget kan man läsa Radiohjältarna. Det antyder att detta är början på en serie. Då önskar jag mig en bättre och mer spännande upplagd kriminalhistoria.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Emil Malmborg











Skuggland

Av Marcus Dunberg

Bokfabriken 2023

ISBN 9789180311403, Inbunden, 348 sidor

 

 

Författaren debuterar med den äran med denna roman där mobbning är det centrala ämnet. Friskolan Lyceum lockar de välbeställda familjernas barn. Daniel som är överbegåvad, men inte från ”rätt familj” har ändå hamnat där. Trots att han utsätts för mycket grova övergrepp trivs han paradoxalt nog där. Undervisningen är bra och han är läraktig och vetgirig.

 

Vicki, Daniels mamma, försöker få upprättelse när mobbningen går för långt, men hon har svårt att nå igenom. Skolan vill inte förknippas med något negativt. Det enklaste hade varit att få Daniel därifrån, men de vill verkligen skylta med sin stjärnelev.

 

Marcus Dunberg ska vara stolt över sin debut. Det är spännande, mycket välskrivet och mitt i alla hemskheter är det ändå underhållande. Om boken ska klassas som en kriminalroman är däremot lite tveksamt. Brotten är förvisso hemska, men kanske inte i juridisk mening. Någon polisutredning förekommer inte.

 

Jag blir trots det engagerad och det blir man bara av välskrivna böcker.

Betyg: 4 tomteluvor   


Foto: Nils Petter Nilsson








Fenix

Av Grimwalker & Storm

Bokfabriken 2023

ISBN 9789178359271, Inbunden, 298 sidor

 

 

Jag erkänner. Det här är inte min kopp te. Att det förekommer våld i kriminalromaner stör mig inte, det hör liksom till. Det är ändå brott som beskrivs mer eller mindre blodigt.

 

Men i böckerna om Alex Storm hittar jag knappt en enda person som inte går till handgripligheter vid minsta konflikt. Står någon i vägen, döda. Jag tänkte att jag skulle roa mig med att räkna hur många som blir mördade i den här boken, men gav upp efter ett tag. Det är många. Väldigt många.

 

Men jag har ändå respekt för författarskapet. Leffe Grimwalker kan konsten att trissa upp en infernalisk intrig. Det börjar alltid med en jordbävning och arbetar sig upp mot höjdpunkten.

 

Alex Storms universum breder ut sig. Det kommer spinoffböcker på några av karaktärerna. Ivener & Storm skriver om Alex exfru Jessica, Granlund & Storm om den nuvarande flickvännen Lily Rose och ? & Storm om polisen Bella Stassi.

Betyg: 2 tomteluvor  

En förlorad vän

Av Therese Slettengren

Ordberoende Förlag 2023

ISBN 9789189363724, Inbunden, 297 sidor

 

 

Malin och Kattis var bästisar i ungdomen, men Kattis försvann efter en fest. Malin forskade inte vidare av någon anledning men nu tjugo år senare finner hon kamratens dödsannons i tidningen. Nu börjar Malin undersöka vad som egentligen har hänt.

 

Hon stöter på motstånd varthän hon vänder sig. T o m från sin egen man som var med i samma gäng på den tiden. Malin får ingen klarhet i om Kattis verkligen är död eller om någon av någon anledning bara har satt in en dödsannons.

 

Denna inledning är verkligen intrikat och lovar tyvärr mer än fortsättningen kan hålla. Språkligt finns mer att bearbeta och intrigen håller inte riktigt ihop. Bäst är de relationsrelaterade avsnitten.

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Helén Karlsson











Hitta Linnea

av Johanna Wistrand

Lind & Co 2022

ISBN 9789180185240, Inbunden, 343 sidor

 

Vi blir förflyttade till Ångermanland i denna bok. Där har Ingrid spontanköpt en liten gård. Hon tar med sig sin vuxna dotter dit. De lever med knappa resurser. Ingrid spökskriver åt andra författare.

Hon får ett jobb i trakten. Hon ska skriva en biografi om traktens starke man, en gammal byggmästare. Han är urtypen för gnällig gubbe, men kanske finns där ett gott hjärta under den trubbiga ytan. Biografin lockar honom inte. Han ger istället Ingrid i uppdrag att spåra upp hans gamla ungdomskärlek.

Johanna Wistrand är själv spökskrivare och dessutom redaktör och lektör. Att hon arbetar med böcker och skrivande märks i hennes eget författarskap. Språket är rikt och oklanderligt. Läsningen präglas av ett flyt och man kommer raskt framåt. Kanske kunde man önska sig att författaren tog ut svängarna ytterligare. Nu blir det en traditionell feelgoodroman med upp- och nedgångar. Svängningar som kunde ha varit större och mer dramatiska.

En stunds underhållande läsning fick jag och det är inte att förakta i mitt intensiva läsande av kriminalromaner.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Theresia Köhlin





Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2