torsdag 6 april 2023

Victor Pavic Lundberg: En förlorad sommar - Bokomdöme

 

En förlorad sommar

Av Victor Pavic Lundberg

Albert Bonniers Förlag 2023

ISBN 9789100189792, Inbunden, 470 sidor

 

Victor Pavic Lundberg var förra året nominerad till Svenska Deckarakademins debutantpris för Den som överlever, och han fick just det priset av Crimetime Göteborg. Det känns bra att återse huvudpersonerna de båda journalisterna Loa Bergman och Danijela Mirkovic´i en ännu mer välskriven bok.. De är så extremt olika, vilket ger en bra dynamik i berättelsen. Loa är alltid full av ångest medan Danijela är näst intill ostoppbar.

 

En ung kvinna försvinner i Mariestad, Loas hemstad. Han har lämnat staden för att inte återvända, men nu gör han det motvilligt. Hans mamma som bor kvar är minst sagt oberäknelig och till råga på allt är den utredande polisen en kvinna som han har svikit i sin ungdom. När Loa väl är där blir hans journalistroll mer av en privatutredares. Danijela har blivit påkörd och ligger på sjukhus. Där börjar hon forska i ett över trettio år gammalt fall som liknar det i Mariestad.

 

Danijelas utredning liknar den i Leif G W Perssons Den döende detektiven. Att med stor skicklighet lösa ett fall från en sjukhussäng. Men i själva verket är detta ett klassiskt sommarmord. Brott mot en ung kvinna på sommaren som triggar igång allmänheten, främst i kvällspressen. Båda huvudkaraktärerna är lätta att tycka om, kanske mycket på grund av att de har sina brister, precis som vi alla.

 

Egentligen har inte författaren hittat på något nytt. Det är en förhållandevis traditionell kriminalroman. Mycket har man läst förut, men det finns en väsentlig skillnad. Victor Pavic Lundberg skriver så förbaskat bra. Hans personer är udda, men känns ändå i allra högsta grad levande. Det är en fröjd att läsa hans böcker som sticker ut markant i den stora deckarfloden.

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Viktor Fremling

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2