söndag 16 april 2023

Korta bokomdömen Åhman Owetz/Smirnoff/Stehn

 

Sommaren då katten flyttade

Av Eli Åhman Owetz

Printz Publishing 2022

ISBN 9789177714903, Inbunden, 366 sidor

 

Ibland, mitt i deckarläsandet, bryter jag gärna av med en feelgoodbok. En serie som jag har följt med stor uppskattning är Eli Åhman Owetz böcker om fiktiva Söderberga i Norra Uppland. Nu i maj kommer den tionde och avslutande delen Farväl Söderberga. Det är många som kommer att sakna alla de personer som har passerat revy under dessa år.

 

Författaren har konstruerat de ultimata underhållningsböckerna med människor att älska (och ibland hata), vackra miljöer och naturligtvis kärleksfulla intriger med upp- och nedgångar.

 

Här får vi återse Anders, som tidigare har blivit lämnad. Han lever ensam med sin katt och sitt arbete. Katten är viktig, men börjar rymma till en nyinflyttad kvinna. Jag behöver väl inte säga vad som kan tänkas hända. Som vanligt blir man glad av Eli Åhman Owetz böcker, även om de emotionella svängningarna kanske inte är så häftiga som vanligt.

 

Om några veckor kommer avslutningen. Den ska läsas med båda saknad och förväntan.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Juliana Wiklund











Havsörnens skrik

Av Karin Smirnoff

Bokförlaget Polaris 2022

ISBN 9789177959229, Inbunden, 432 sidor

 

När nu stafettpinnen, bestående av Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist, går över till Karin Smirnoff är jag tacksam för att det är en så pass skicklig författare som tar över. Jag har inga synpunkter om lämpligheten av att fortsätta, eller föralldel valet av efterföljare. Jag ser trion Larsson, Lagercrantz, Smirnoff som skapare av tre ganska olika serier om tre böcker vardera. Det är nästan som om detta känns som en deckardebut.

 

Naturligtvis är det såhär det ska vara ändå. Det ska handla om Lisbeth och Mikael. Allra mest den förstnämnda i denna bok. De blir äldre och det förändrar dem. Micke har blivit av med Millenium. Det finns ingen plats för papperstidskrifter i dessa dagar. Han åker norrut för att gifta bort en dotter med en kommunpamp. Lisbeth hamnar osannolikt på samma plats. Hon är tvingad att ta hand om ett yngre brorsbarn. Niedermayers dotter.

 

Med samhällskritisk skärpa har Karin Smirnoff lyckat skapa en thrillerbetonad intrig runt detta. Här finns våld, dramatik och miljöfrågor. Samt en smula välplacerad humor. Jag läser gärna vidare, men gör inga jämförelser med Stieg Larsson.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Thron Ullberg











Lycka till

Av Malin Stehn

Albert Bonniers Förlag 2023

ISBN 9789100187088, Inbunden, 410 sidor

 

Olika typer av fest verkar vara författarens nisch. Hennes första deckare handlade om nyårsfirande och nu är det ett bröllop som ståndar. Redan från början vet man att det inte kommer att sluta lyckligt. Någon kommer att mördas.

 

Berättartekniken är också den samma som i förra boken. Olika karaktärer lånar ut sina röster i egna kapitel. Berättelsen pågår i nutid, men gör återblickar till en bilolycka några år tidigare där en av bröllopsgästerna blev invalidiserad. Författaren bygger skickligt upp spänningen som sakta stegras.

 

Många dolda hemligheter avslöjas i skånska Hyllie när tid och berättarröst skiftar. Bäst är beskrivningen av fotbollsmamman som passerar alla gränser för vad en förälder kan lägga sig i. Tyvärr blir det sedan ett alltför abrupt slut för att betyget ska hamna på topp.

Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Karl Nordlund



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8