torsdag 6 april 2023

Korta bokomdömen Dahlberg, Höglund, Ivener & Storm, Jansson och Kuru

 


Den döde på balkongen

Av Joel Dahlberg

Ordfront Förlag 2023

ISBN 9789177751663, Inbunden, 389 sidor

 

 

Den här boken är det svårt att få grepp på. Den spretar åt olika håll. Dessutom har den inget riktigt slut, det får man vänta på till nästa del i den serie som börjar här. Om ens där. Annars börjar det bra med en död man på en balkong. En balkong som tillhör ett välkänt finansbolag med tvivelaktig verksamhet.

 

Journalisten Stefan Wiklund är huvudperson. Han får ett tips och börjar gräva i dödsfallet. Det leder till ett hemligt sällskap i finansvärlden. Det leder till det förflutna, till vad som har hänt en ung flicka. Till sin egen ungdom, till det gäng på tre personer som umgicks då och nu träffas igen. Trådarna är många.

 

Perspektiv, berättarteknik och tidsplan hoppar på ett för mig ogenomtänkt sätt. Joel Dahlberg kan skriva och emellanåt väcks mitt intresse för att sedan svalna i de många krumbukterna. Kanske kan det ändå bli en mer läsvärd historia när nästa bok tar vid.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Anna Dvrnik







Fasader

Av Viktoria Höglund

Southside Stories 2023

ISBN 9789189318663, Inbunden, 384 sidor

 

 

Författaren har tidigare skrivit ett par psykologiska thrillers med goda omdömen. Här finns fortfarande psykologin, men det är svårt att benämna denna bok som en kriminalroman. Det gör den inte mindre intressant.

 

Här finns originalitet. Den stora välkända konsultfirman åker varje år till samma plats på Kreta för teambuilding och konferens. De behöver också några som sköter fotarbetet, så ett antal assistenter och au pairflickor som sköter om barnen får också följa med. Totalt är de runt 50 personer.

 

Här finns mängder av hemligheter och intriger. Det gör det lika spännande som en kriminalroman. Och som boktiteln antyder; här rämnar en och annan fasad. Viktoria Höglund får läsaren att befinna sig mitt i händelsernas centrum och hela tiden undra över vad som härnäst ska ske.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Heléne Spjuth











Nemesis

Av Ivener & Storm

Bokfabriken 2023

ISBN 9789180312561, Inbunden, 256 sidor

 

 

Jag har tidigare skrivit om en bok i detta universum, som om jag inte minns fel inleddes av författarna Buhler & Grimwalker. Leffe Grimwalker & Storm skriver nu vidare på originalserien om Alex Storm. Anna Granlund & Storm ska låta oss få veta hur det går för Alex ”flickvän” Lily Rose, Lina Areklew & Storm har fått ansvar för polisen Bella Stassi. Och så den här boken av Ramona Ivener & Storm om Alex f d fru Jessica Storm. Hur själva skrivandet är upplagt har jag ingen aning om men det är ett minst sagt unikt grepp, som jag är säker på kommer att få sina följare. Och kanske ännu fler författare?

 

Denna liksom de tidigare i detta bokkosmos är mycket händelsedriven. Det är mycket action, extremt mycket våld samt kryddat med en del explicit sex. Det är ingen hemlighet att sådant inte lockar just mig nämnvärt.

 

Jessica är nu knarkdrottning. Hon ångrar sitt tidigare äktenskap med Alex och brinner nu om att få hämnd för sina mördade trillingar. Nu utmanas hon om makten i knarkimperiet och får oväntad hjälp från polisen. Rent litterärt är nog detta den bästa boken hittills i Stormuniversumet. Men ändå…inte riktigt i min smak.

Betyg: 3 tomteluvor  


 Foto: Annie Stumle











Dödens snabba vingar

Av Anna Jansson

Norstedts 2023

ISBN 9789113122960, Inbunden, 368 sidor

 

Norstedts förlag firar tvåhundraårsjubileum i år. Så länge har inte Anna Jansson skrivit om Maria Wern, även om jag knappt kan minnas när jag läste den första boken år 2000. Det blev en serie där jag alltid har sett fram emot nästa bok. Aktuella ämnen, en spännande intrig, en huvudperson med karaktär och en smula humor.

 

Det är klart att i en så här lång serie är det svårt att förnya sig. Men det kanske inte är det som är grejen, läsarna trivs ofta med en stor portion av igenkännande. En populär TV-serie har det också blivit om Maria Wern. Märkligt är det att bok- och filmserierna inte riktigt följer varandra, allra främst när det gäller Marias privata liv.

 

En kvinnlig arkeolog hittas död i en bil. Maria får att göra och utredningen leder henne ner i Visbys okända underjordiska tunnlar. Fokus ligger också på psykisk sjukdom och demens. Det börjar bra, Anna Jansson i gammal god stil. Men författaren lyckas inte riktigt fullfölja. Det blir lite för mycket upprepning och allt känns inte helt logiskt.

 

Det är klart att jag kommer att kasta mig över nästa Maria Wern också. Denna gamla kära vän som jag nu har följt i över tjugo år. Nästan som en kompis är hon.

Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Anna-Lena Ahlström











De ensamma

Av Anna Kuru

Modernista 2023

ISBN 9789180631655, Inbunden, 175 sidor

 

Här får man slow crime på bästa sätt. Jag är oerhört förtjust i när handlingen lusar sig framåt, och samtidigt innehåller allt man kan begära. Men då krävs det en skicklig författare som Anna Kuru. Hon använder sig som tidigare av ett fåtal personer. Det blir nästan som ett kammarspel, även om handlingen tilldrar sig i olika tidsperspektiv.

 

Det handlar om den lilla familjen utanför Kiruna. Mamma, pappa och två döttrar. Det visar sig att som familj är de extremt dysfunktionella. Mycket cirkulerar kring det äldsta barnet Carina. Hon får ta mycket ansvar hemma. Som läsare anar man hela tiden den annalkande katastrofen.

 

Anna Kuru har skapat en extremt mollstämd berättelse. Den är samtidigt oerhört vacker. Miljön är så nära och väl beskriven att den blir som en femte person. Det ringa antalet sidor, 175, känns befriande och är fullt tillräckligt för att förmäla den här spännande historien.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Rebecca Lundh



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8