onsdag 5 april 2023

Geir Tangen: Hundedager - Bokomdöme

 

Hundedager

Av Geir Tangen

Gyldendal 2023

ISBN 7071415019225, Pocket, 345 sidor, Förhandsexemplar

 

 

Den här boken har jag läst på norska. Författaren är en av Norges mest välkända och mest synliga i deckarsammanhang. Det är andra boken om overbetjent Gabriel Fjell, den första heter Vargtimen. Dessa böcker översätts inte till svenska även om Geir Tangens första trilogi har kommit ut i Sverige på Forum förlag. Maestro, Ett krossat hjärta och Död mans tango.

 

Byteshandeln över gränsen är minst sagt ojämlik. Många fler svenska deckare översätts till norska än tvärtom. Visserligen är också utgivningen större i vårt land och kanske är det just det som ligger norrmännen i fatet. Det kommer ut så fruktansvärt många deckare av svenska författare (424 stycken år 2022) att det knappt finns utrymme för de översatta, nästan oavsett hur bra de är.

 

Bokens titel kan översättas till svenska med Rötmånad. Eller som man kan läsa på bokens baksida ”I gamle sagn heter det seg at i hundedagene på sensommeren blir bikkjene gale, matvarer råtner, druknede dyr og mennesker flyter opp til overflaten, og alt som har liv forderves. Hundedagene er nedbryternes höytid”. Lite som vår rötmånad, fast värre.

 

Det börjar med ett mördat barn i Haugesund i västra Norge. Ett litet barn. Få saker är mer hemskt. Hans identitet går inte att fastställa, ingen anmäler ett saknat barn. Gabriel Fjell vill inte ge sig, han arbetar dag och natt med fallet. Han får hjälp från Oslo av kriminalpolisen Aida Ibrahim. Utredningen drar ut på tiden och gör poliserna mycket frustrerade.

 

Våld mot barn är ett angeläget ämne och i Sverige har det blivit ett vanligare tema i deckare. Förr var det nästan tabu. Sjöwall & Wahlöö skrev visserligen om sådana övergrepp i Mannen på balkongen, men det skulle dröja innan det blev mer accepterat.

 

Geir Tangen skriver med ett bra flyt och ett stort engagemang. Jag är visserligen ingen expert på norska språket, men jag blir ändå lätt tagen av denna historia.

Betyg: 4 tomteluvor   


Foto: Haakon Nordvik


Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...