måndag 16 september 2024

Oresvärd/Paqualin/Rehn/Sanglert/Vallgren - korta bokomdömen

 

Tänkaren

Av Kamilla Oresvärd

Norstedts Förlag 2024

ISBN 9789113120041, Inbunden, 371 sidor

Boken är en fristående tredje del i författarens serie om Greta Leikler som arbetar på säkerhetsbolaget VASA. Här får hon ett uppdrag att finna en stulen värdefull staty.

En av de anställda på auktionsverket, där statyn fanns, är försvunnen. En mördad kvinna hittas i en utbrunnen bil. Kan det vara den försvunna? Är hon statytjuven? När Greta gräver i fallet finner hon mörka hemligheter. Spåren leder till en mystisk organisation Tisdagsklubben. De som är med där kan gå långt för att dölja sin verksamhet.

Greta Leikler är en intressant karaktär i deckarfloden. Hon sticker ut bland alla poliser och jurister. Intrigen är spännande utan att var speciellt originell.  Kamilla Oresvärd skulle kunna ta ut svängarna mer och inte vara så bunden av genrens klichéer.

Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Anna-Lena Lundqvist












Enda vägen hem

Av Björn Paqualin

Piratförlaget 2024

ISBN 9789164209238, Inbunden, 308 sidor

Detta är den avslutande delen i trilogin om polisen Stella Robertsson. Det är glädjande att författaren under seriens gång har utvecklats så markant. Enda vägen hem är med råge den bästa av de tre böckerna. Björn Paqualin har skrivit mycket tidigare, främst manus till sådant som Wallander och Blå ögon.

När Stellas far får en hjärtinfarkt återvänder hon till sin hemstad. (Oklart var) Hennes poliskarriär är på väg utför, men här får hon en chans att revanschera sig. Hon blir ombedd att söka efter stadens chefsåklagare som har varit försvunnen en längre tid. Polisen har lagt ner utredningen.

Vad Stella inte vet är att hon rör upp damm under sitt sökande och utsätter sig själv för fara.

Det är välskrivet, fyndigt och underbart kort. En av årets bästa deckare har också en avslutning som man inte hade kunnat gissa. 

Betyg: 4 tomteluvor

Foto: Privat












Älskarinnan

Av Monica Rehn

Polaris 2024

ISBN 9789189716223, Inbunden, 394 sidor

Författarens tredje roman gör att hon känns som en av de mer etablerade i branschen. Hennes första Moratorium nominerades till Crimetimes debutpris och för ett år sedan kom Lögnaren.  Monica Rehn har fokuserat på psykologisk spänning, i den här boken handlar det mycket om relationer, tillit, manipulationer och maktspel.

Den berömde advokaten Manfred Berg skjuts ihjäl ett parkeringshus. Eventuellt var han på väg att skilja sig. Julia, hans unga fru blir därför automatiskt misstänkliggjord. Av alla. Hon får oväntad hjälp från Manfreds ungdomsvän Jack. De blir ett par och bosätter sig i den gamla släktgården. Här börjar ett katt- och råttaspel. Det känns verkligen att det inte kan sluta på ett bra sätt. Tillvaron krymper för Julia.

Monica Rehn skapar skickligt spänning vilket gör det svårt att sluta läsa. Upplösningen lockar. Samtidigt är det en lite väl överkonstruerad och snårig intrig. Boken innehåller ändå många överraskande vändningar, saker man som läsare inte såg komma.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Sören Vilks












Fostrad

Av Malin Sanglert

Bokfabriken 2024

ISBN 9789180317443, Inbunden, 309 sidor

Vad händer egentligen på den gamla gården? Grannen Inger är mer än nyfiken och spionerar i buskarna. När bonddottern återvänder efter att ha varit borta i många år börjar dramatiken tätna och fler och fler underliga och våldsamma händelser inträffar.

Malin Sanglert är bra på att överraska och det gör hon genom att släppa en hemlighet i taget, lite så där i förbifarten. Det gör att intrigen blir svår att förutse, på ett bra sätt. Det handlar mycket om relationer och familjehemligheter. Det är välskrivet, välgestaltat och med en intressant miljö i denna psykologiska thriller.

Upplösningen är minst sagt överraskande. Malin Sanglert har etablerat sig som en mästerlig författare av familjerelaterad dramatik. Hon skriver fristående böcker med ett behagligt antal sidor. Det ryms mycket även på 300 sidor.

Betyg: 4 tomteluvor

Foto: Lisa Jabar





























Din tid kommer

Av Carl-Johan Vallgren

Albert Bonniers Förlag 2024

ISBN 9789100801045, Inbunden, 346 sidor

Författaren är mer än välkänd och en av landets främsta berättare. Hans Den vidunderliga kärlekens historia fick Augustpriset 2002. Han har skrivit ett par kriminalromaner tidigare under pseudonymen Lucifer. Det var ingen hemlighet, men nu framträder han under sitt eget namn.

En ung okänd flicka hittas död på gränsen mellan Halland och Småland. Utredande polis blir kommissarie Björling. Han får hjälp av utredaren Johanna från Rikskrim. Året är 1993. De båda poliserna personliga bakgrund får stor plats i boken. Än mer när Björlings dotter försvinner under en campingtur.

Carl-Johan Vallgren skapar en spöklik stämning i denna kärleksroman som ställer många existentiella frågor. Han skriver med ett poetiskt språk och karaktärerna är knivskarpa. Eftersom det är Halland som bakgrund får jag vibbar av Christoffer Carlssons Levande och döda, förra årets bästa kriminalroman.

Författaren har inte hittat på något nytt i genren. Han bara skriver så mycket bättre än de flesta.

Betyg: 5 tomteluvor


Foto: Thron Ullberg




Kallentoft/Nebelius Lüning/Nesser - korta bokomdömen

Isgudarna

Av Mons Kallentoft

Bokförlaget Forum 2024

ISBN 9789137504971, Inbunden, 314 sidor

Det här är den 15:e!!! boken om Linköpingspolisen Malin Fors. En sådan lång serie kan lätt bli tjatig, och jag erkänner att jag tyckt att det har gått åt det hållet. Men med denna bok har författaren åstadkommit en bättre bok än på år och dag.

Den är rakare berättad än tidigare vilket passar bättre i polisromansgenren. En kategori som bär på arv från Sjöwall/Wahlöö och Mankell. Malin Fors är liksom deras poliser lätt tilltufsad. Hon brottas med sin alkoholism. Här får dessutom dottern Tove ta en större plats, hon har precis öppnat ett härbärge.

En framstående livsmedelshandlare mördas. Han visar sig inte vara Guds bästa barn. Andra framstående personer med samma egenskap, girighet, drabbas också. Malins sökande efter gärningsmannen och dotterns arbete med hemlösa skapar läsvärda kontraster i denna precis lagom långa bok. Det är dessutom första delen av en svit i serien inspirerad av grundfärgerna.

Betyg: 4 tomteluvor

Foto: Gabriel Liljevall









Förtjänst och skicklighet

Av Monica Nebelius Lüning

Romanus & Selling 2024

ISBN 9789189771536, Inbunden, 304 sidor

Det här är en mycket förtjänstfull debut. Författaren har tidigare arbetat som bl. a domare och det märks. Bokens största kvaliteter ligger i beskrivningen av rättsväsendet och polisarbetet.

En man blir överkörd av sin egen bil i Varberg. Brutalt flera gånger om. Polisen Gabriella får leda utredningen och den nyinflyttade nya domaren vid tingsrätten får följa med henne i arbetet med fallet. De blir snart vänner. Domaren Ingrid bär med sig en relation med misshandel, både fysiskt och psykiskt. Varberg är en nystart för henne.

Det är en polisroman som har tydliga pusseldeckarinslag med ett fåtal misstänkta. Annars varvas mördarjakten med de mer familjerelaterade händelserna. Det är skickligt konstruerat även om här också finns debutantens naivitet i både handling och intrig. Det är tänkt att bli en bokserie av detta. Jag ser redan fram emot att läsa del två och på det viset få följa författarskapets utveckling. Näst års bok kommer att heta Allmänfarlig ödeläggelse.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Peter Kroon











Ung mans färd mot natt

Av Håkan Nesser

Albert Bonniers Förlag 2024

ISBN 9789100804435, Inbunden, 331 sidor

Han debuterade redan 1988, men det var 1993 det tog fart med den första kriminalromanen i Van Veeterenserien. Därefter har det blivit många böcker, ett stort antal priser och flera serier. Det här är den nionde boken om kommissarie Gunnar Barbarotti och hans poliskollega/sambo Eva Backman.

I den här Eugene O’Neilltravesterande titeln blir en före detta lärare och mångkampare mördad i Kymlinge. Han har innan dess, tvärtemot sina matvanor, beställt en pizza till dörren. Kommissarie Borgsen får fallet på sitt bord. När ett nytt mord inträffar nära Borgsens bostad kopplas Barbarotti och Backman in.

Man vet vad man får när man läser Håkan Nesser. Alltid en högtidsstund för en språkälskare. Och läsningen lockar som vanligt till skratt. De två polisernas resonerande och ibland gnabbande ger mer än ett leende. Kanske är det ett litet problem att detta beteende nu har pågått så pass länge att en viss enformighet infinner sig.

Det förtar inte att Håkan Nesser är en av våra allra bästa deckarförfattare. Spirituella och underhållande historier skrivna på ett språk som vem som helst kan bli avundsjuk på.

Betyg: 4 tomteluvor


Foto: Karl Melander


 

Veckans Tio i Topplåt 1176

Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich: Bend It

In på listan 8 Oktober 1966
Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2

fredag 13 september 2024

Veckans Tio i Topplåt 1175

Herman's Hermits: Just A Little Bit Better

In på listan 23 oktober 1965
Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 6

måndag 9 september 2024

Veckans Tio i Topplåt 1174

The Who: My Generation

In på listan 1 december 1965
Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 3

söndag 8 september 2024

Bjarup/de la Motte & de la Motte/Hermanson/Jansson/Laestadius Larsson - korta bokomdömen

 

Svarta trådar

Av Sofie Bjarup

Lind & Co 2024

ISBN 9789189804777, Häftad, 419 sidor

Sofie Bjarup har två historiska kriminalromaner bakom sig. Den här bokens intrig har sitt ursprung från mörka händelser i skånska Värte 1978. En våldtäkt och ett försvinnande.

I nutid blir Gertrud, som är i 60-årsåldern, lämnad av sin man. Hennes jobb på skolbespisningen är hotat och hennes framtid ser inte ljus ut. Den nyblivne änklingen Lasse flyttar in i grannhuset. Han har sina rötter i Värte. De båda blir vänner och börjar forska i vad som hände 1978.

Berättelsen skiftar mellan de gamla händelserna och de nutida. Det är en stillsam skildring som ändå håller intresset uppe. Romanen hade kanske fått ännu mer intensitet om den hade kortats något. Den innehåller en fin gestaltning av sorg och saknad som lovar gott inför kommande böcker.

Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Privat













Mord under solen; Ett fall på Capri

Av Anders & Anette de la Motte

Bokförlaget Forum 2024

ISBN 9789137506289, Inbunden, 447 sidor

Anders de la Motte tillhör landets bästa och mest prisbelönta deckarförfattare. Han har förutom sina olika serier skrivit feelgoodkrim tillsammans med Måns Nilsson. Nu har han bytt skrivarpartner i den genren till sin hustru Anette.

De har påbörjat en pusseldeckarserie som de döpt till Mord under solen. Avstamp sker på Capri och nästa bok tilldrar sig i Amalfi. Som sig bör med italienska miljöer är det mycket fokus på mat och vin.

Här finns också en trevlig pusseldeckarhistoria, helt i Agatha Christies anda. Hon lät ofta sina huvudpersoner åka söderut. Allt tilldrar sig under en mat- och kulturresa där gruppen hittar en kropp i vattnet.

Boken är fylld med både spänning, humor och matglädje. Författarna lyckas både med att kittla smaklökarna och att aktivera resesuget. Skickligt!

Betyg: 4 tomteluvor

Foto: Jeffery Richt








Längst in i skogen

Av Marie Hermanson

Albert Bonniers Förlag 2024

ISBN 9789100199135, Inbunden, 362 sidor

Tredje delen om journalisten Ellen Grönblad och överkonstapel Nils Gunnarsson gör ingen besviken. Den andra delen Pestön nominerades till Årets Svenska Kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

Vi förflyttas till vintern 1926 i ett kallt Göteborg. Den unga Alice försvinner under ett besök med syskon och barnflicka på Naturhistoriska Museet. Det hela är extremt mystiskt. Det finns ingen väg ut utan att bli sedd.

Trevligt är att Ellen och Nils får ta mer plats än i de tidigare böckerna. Det här är en ovanlig kriminalberättelse, inte som vanligt med mord, utredning och upplösning. Det får liksom visa sig med tiden. Spänningen finns där ändå, mycket tack vare fint gestaltade personer, utmärkt stilistik och väl målade miljöer.

Betyg: 5 tomteluvor

Foto: Rickard L Eriksson








Gå över lik

Av Anna Jansson

Norstedts Förlag 2024

ISBN 9789113133461, Inbunden, 334 sidor

Anna Jansson är kanske Sveriges flitigaste deckarförfattare. Hon håller igång två vuxenserier och en för barn- och ungdom. Dessutom kommer det ibland en bok om Ödesgudinnan på Södertorg i Visby i feelgoodgenren. Författaren har alltid omsorgsfullt tagit upp olika aktuella ämnen och hon tillhör absolut en av våra mest lästa och uppskattade.

Det här är sjätte delen i Bergslagen blå om Örebropolisen Kristoffer Bark. Den grupp han leder är minst sagt skamfilad, de tycks alla ha någon form av problem. Kristoffers är hans epilepsi som gör att han inte får köra bil.

På bästa Agatha Christiemanér dör några personer vid honnörsbordet på en middag när Örebro Universitet firar sin årshögtid. En brand inträffar nästan samtidigt i en gammal biograf i Hallsberg. Där hittas kroppen av en för länge sedan mördad man. Kristoffer och hans team får mycket att stå i.

Det är som vanligt njutbart att läsa något av Anna Jansson. Språk och berättardriv är på hög nivå och spänningen kan ingen klaga på. Men man blir aldrig riktigt överraskad, läsaren vet vad han får när han läser Anna Jansson. En bra historia berättad med kvalitet.

Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Anna-Lena Ahlström











Kärlekens bakgata

Av Anna Laestadius Larsson

Piratförlaget 2024

ISBN 9789164208750, Inbunden, 370 sidor

Författaren har flera historiska romaner bakom sig. Nu ger hon sig på deckargenren, och det med ett lyckat utfall. Anna Laestadius har skrivit en bok som är informativ, lärorik och bitvis spännande.

Året är 1897. En seriemördare härjar i Stockholm. Hans offer är prostituerade kvinnor. De har låg social status och polisen bryr sig föga. Den unga och lite fina Ellen Bergman har studerat juridik men får inget jobb. Hon startar Damernas Juridikbyrå.

Ellen börjar nysta i fallet tillsammans med ligaflickan Rakel. De två kontrasterna möts av ett korrupt samhälle och får inte gehör för vad de kommer fram till, förutom från detektivkonstapel Rådig.

Kanske kommer själva kriminalhistorien lite i skymundan, men eftersom karaktärerna är så fint gestaltade och den historiska berättelsen så intressant blir läsvärdet mycket högt. Att detta är första delen i en serie om Damernas Juridikbyrå är mer än lovande.

Betyg: 5 tomteluvor

Foto: Thron Ullberg






Oresvärd/Paqualin/Rehn/Sanglert/Vallgren - korta bokomdömen

  Tänkaren Av Kamilla Oresvärd Norstedts Förlag 2024 ISBN 9789113120041, Inbunden, 371 sidor Boken är en fristående tredje del i för...