Självklart sjöng han den när brorsan och jag såg Cliff & The Shadows i Globen 20 november i år. Det här var hans fjärde etta av sex och lanserades första gången 1957 av Ruth Brown. Här en riktig liveinspelning från sextiotalet:
Tjenahej alla läsare av min blogg. Jag är en sjuttifemårig samlare av film, musik & litteratur. Övriga fritidsintressen: Dart & familjen naturligtvis. Detta är en blandad sida med tonvikt på deckarrecensioner.
onsdag 30 december 2009
Veckans låt 39
Lagom till sommaren 1963 återvände den gamle strävsamme Cliff Richard med sina Shadows till förstaplatsen på Tio i Topp. Den 8 juni och fem veckor framåt toppade de med Lucky Lips.
tisdag 29 december 2009
Var är Stig & Björn?
Tittade på slalom på TV i morse. På TV4!!! Då märker man hur bra SVT's Stig & Björn är. De kommenterar åkningen. TV4:s reportrar refererar klockans gång. Spännande!!!
måndag 28 december 2009
Åke Axelsson: En sten för Anders F - Bokomdöme
En sten för Anders F
Av Åke Axelsson
Isaberg Förlag 2009
Åke Axelsson debuterade 2004 med En grönsakshandlares död och två år senare kom En man steg av bussen. Med En sten för Anders F fortsätter han sin vana med fantasieggande titlar. Tyvärr lovar titlarna mer än innehållet. Böckerna är ganska slätstrukna och tråkiga.
Åke Axelsson har varit polis i över 40 år, större delen av tiden har han tjänstgjort som kriminalkommissarie i Umeå. Därför skriver han med sakkunskap om både Umeå och polisarbete. Och det är kanske det som gör det lite tråkigt. Verkligheten är inte alltid det mest roliga att läsa om, i alla fall inte i denna form av underhållningslitteratur.
Upptakten är ett hotbrev som landshövdingen får ta emot. Umepoliserna Fahlén, Hamberg och Hedström får utreda. När en man hittas mördad i ett sommarstugeområde finner man möjliga kopplingar mellan mord och hot.
Lite mer humor och lite mer fantasifull och levande beskrivning av människorna i intrigen hade gjort denna historia bättre, men för all del – Axelsson har potential att bli en hygglig kriminalförfattare.
BETYG: 2 tomteluvor
söndag 27 december 2009
Fullspikat
Det är tur att man är arbetslös nu, så att man får tid med alla aktiviteter som tomten hade i säcken. För att inte tala om det som redan var inbokat i form av födelsedagspresenter.
Så här ser programmet ut fram till och med augusti.
Hockeymatch på Hovet.
Ölprovning på Bishops Arms.
Jerry Williams på Tyrol.
Finlandsresa.
Måsen på Stadsteatern.
Rosanne Cash på Nalen
Höstsonaten på Dramaten.
Barcelonaresa med fotboll på Camp Nou.
Ännu okänd show i Stockholm.
Brunch på Långbro värdshus.
Kurs i finsk tango.
Österlenresa.
Romresa.
Laga toscansk middag under överinseende av professionell kock.
Panik på klinik på Intiman inkl. middag.
Robert Broberg på Cirkus.
Peter Carlsson & Blå Grodorna på Scalateatern.
U 2 på Helsingfors Olympiastadion.
Sedan tillkommer väl lite annat smått och gott förutom det jag glömt.
torsdag 24 december 2009
Adventskalender Lucka 24
One Hit Wonders - Lucka 24
Cruise Into Christmas av Jane McDonald (1998)
På julafton blir det så klart lite julmusik.
Jane McDonald är född 1964 och är en brittisk sångerska, skådespelerska och programledare. Hon har framförallt varit med i flera engelska dokusåpor. Hon blev så känd i såpan The Cruise att hennes giftemål med Henrik Brixen 1998 TV-sändes.
onsdag 23 december 2009
Veckans låt 38
Den 25 maj 1963 röstades den gamle doowoparen Dion upp på första platsen på Tio i Topp med Sandy. Den lyckades behålla platsen i två veckor. Dion är född 1939 och heter egentligen Dion DiMucci. Han hade många hits med sin grupp The Belmonts, men det här var den enda Tio i Toppettan.
Han har haft problem med narkotika, men gör fortfarande sporadiska framträdanden. Han har blivit frälst och sjunger för det mesta i fängelser. Svenne & Lotta fick en hit med den här låten 1973.http://www.diondimucci.com/
Adventskalendern Lucka 23
One Hit Wonders - Lucka 23
Ett Liv Med Dej av Towe Jaarnek (1991)
Vi kör en svenska till på dan före dopparedan. Men imorgon julafton blir det julsång naturligtvis.
Towe Jaarnek är född 1965 och kom tvåa i Melodifestivalen med den här låten. Hon var tillbaka i festivalen 2002 men åkte ut direkt. Denna sång är skriven av Ingela Forsman, Bobby Ljunggren och Håkan Almqvist, inte helt okända upphovsmän. Ett Liv Med Dej låg 10 veckor på Svensktoppen med en tredjeplats som bäst. Jag gillar Temptationskören i det här inslaget.
tisdag 22 december 2009
Adventskalendern Lucka 22
One Hit Wonders - Lucka 22
Ska Vi Plocka Körsbär I Min Trädgård av Ann-Christine Bärnsten (1975)
Dags för lite svenskt nu. Ann-Christine Bärnsten är född 1957 och bosatt i Stockholm. Förutom sångerska är hon också författare. Hon har bl a givit ut en tämligen usel deckare som heter Döden är en schlager av alla namn. Hon deltog med den här låten i Melodifestivalen 1975 och placerade sig på nionde plats. Men låten har sedemera fått lite kultstatus. Hon var gift med författaren Lasse Strömstedt.
Låten är skriven av Börje Carlsson och 50-talets rockkung Little Gerhard. Låten hamnade också på Svensktoppen i nio veckor, som bäst femma.
söndag 20 december 2009
Adventskalendern Lucka 21
One Hit Wonders - Lucka 21
The Middle av Jimmy Eat World (2002)
Jimmy Eat World är ett rockband från Arizona, USA. Bandet grundades 1993 när barndomsvännerna Jim Adkins (sång/gitarr) och Zack Lind (trummor) slog ihop sig med Tom Linton (gitarr/sång) och Mitch Porter (bas). Bandet började spela musik med punk-rockinfluenser och släppte tre singlar samt ett album via ett lokalt skivbolag.
1995 byttes Mich Porter mot Lintons vän Rick Burch, ungefär i samma veva som bandet skrev kontrakt med Capitol Records. Bandet släppte senare år 1996 sitt riktiga debutalbum, Static Prevails.
Man jobbade med producenten Mark Trombino och fick ihop albumet Bleed American, som sedan döptes om till Jimmy Eat World efter händelserna den 11 september. Albumet släpptes i juli 2001. Med det nya albumet och med framförallt singeln The Middle hittade man ut till den breda publiken och bandet började bli större inom genren rock.
Videon till låten är ganska suspekt. Vad gör de i kylskåpet?
The Middle av Jimmy Eat World (2002)
Jimmy Eat World är ett rockband från Arizona, USA. Bandet grundades 1993 när barndomsvännerna Jim Adkins (sång/gitarr) och Zack Lind (trummor) slog ihop sig med Tom Linton (gitarr/sång) och Mitch Porter (bas). Bandet började spela musik med punk-rockinfluenser och släppte tre singlar samt ett album via ett lokalt skivbolag.
1995 byttes Mich Porter mot Lintons vän Rick Burch, ungefär i samma veva som bandet skrev kontrakt med Capitol Records. Bandet släppte senare år 1996 sitt riktiga debutalbum, Static Prevails.
Man jobbade med producenten Mark Trombino och fick ihop albumet Bleed American, som sedan döptes om till Jimmy Eat World efter händelserna den 11 september. Albumet släpptes i juli 2001. Med det nya albumet och med framförallt singeln The Middle hittade man ut till den breda publiken och bandet började bli större inom genren rock.
Videon till låten är ganska suspekt. Vad gör de i kylskåpet?
Adventskalendern Lucka 20
One Hit Wonders - Lucka 20
99 Luftballons av Nena (1983)
Ursäkta för att luckan dyker upp lite sent - försovning!!!
Nena, eg. Gabriele Susanne Kerner föddes 1960 i Hagen, Väst-Tyskland. Tillsammans med sin pojkvän Rolf och två andra medlemmar startade hon 1979 sitt första band, The Stripes. Efter ett album och fyra singlar splittrades bandet. Nena och Rolf flyttade till Väst-Berlin, där de startade ett nytt band 1981 under namnet Nena. Deras första singel, Nur Geträumt, släpptes 1982. Ett år senare fick de en världshit med 99 Luftballons.
Förhållandet med Rolf tog slut, efter åtta år, i januari 1987. Tre månader senare splittrades bandet. Sedan dess har Nena varit soloartist utan större framgångar.. Hon har fått fem barn, varav det första dog av hjärtproblem som orsakades av komplikationer vid födseln.
fredag 18 december 2009
Adventskalendern Lucka 19
One Hit Wonders - Lucka 19
Montego Bay av Bobby Bloom (1970)
Bloom har skrivit låten själv om en stad på Jamaica. Den slog i hela världen 1970. Den kända producenten Jeff Barry hade också ett finger med i spelet.
Bobby Bloom föddes 1945 och dog endast 29 år gammal 1974. Han blev skjuten av misstag under ett bråk om en flicka. Tragiskt.
Bye Bye KF
Så har man då efter 21 år i KF's tjänst blivit uppsagd. Och under former som jag inte trodde vara möjliga i ett gammalt folkrörelseföretag.
Jag ska inte orda så mycket om det, risken är att man blir som en rättshaverist som snöar in på något och likt en pitbull aldrig släpper taget.
Så det får bli detta inlägg och "That's It"!!
Efter många lojala år (nu känns de onödiga) blev jag under vissa hot placerad på en avdelning där det fordras andra kunskaper än de jag besitter. Och några månader senare en uppsägning med motivering att mina kunskaper inte är tillräckliga för det jobb jag har. Snacka om ekorrhjul. Och på det viset kommer man också utanför alla LAS-regler. Allt annat jag fått stå ut med de senaste åren skall jag inte trötta er med.
Arbetsplatsen är under stor förvandling. Många är rädda och jag har mött ett flertal gråtande människor. Som har blivit mobbade av sina chefer. Sjukt!!!
Det enda goda denna uppsägning för med sig är att jag slipper sätta min fot igen i detta "Dårskapens väntrum". Men min ilska och besvikelse har ännu inte lagt sig. Jag vet inte riktigt hur jag ska få upp någon form av julstämning, men det får väl gå.
Så här står det på KF/Coop's hemsida:
Konsumentkooperationens värdegrund:
Medlemsägande
Nytänkande
Omtanke om människor och miljö
Inflytande
Ärlighet
Omtanke om människor och ärlighet. Kyss mig...
Ingen har frågat mig om hur jag mår och hur det går (utom min familj och mina vänner naturligtvis, de har ju empati). Det enda jag fått höra är: "Det är ju synd att du ska känna så". Precis vad man vill höra. Suck!!!
torsdag 17 december 2009
Adventskalendern Lucka 18
One Hit Wonders - Lucka 18
The Ballad Of The Green Berets av Staff. Sgt Barry Sadler (1966)
Om ni öppnade gårdagens lucka fick ni höra en amerikansk protestsång. Det fanns en motståndsrörelse mot alla sådana sånger som kulminerade i denna hemska låt. Anita Lindblom gjorde en svensk variant; Balladen om den blå baskern.
Barry Sadler föddes 1940 i New Mexico och dog 1989 i Guatemala. Han var sångare och författare och hade tjänstgjort som sergeant i Vietnamkriget innan han sjöng in sin stora hit. Hans fortsatta karriär blev inte lika lysande. Två gånger åtalades han för mord, 1978 på låtskrivaren Lee Emerson Bellamy, och 1981 på sin förre manager. Båda gångerna blev han dock frikänd. 1988 blev han själv utsatt för mordförsök, med hjärnskador som följd och han avled ett år senare.
Adventskalendern Lucka 17
One Hit Wonders - Lucka 17
Eve Of Destruction av Barry McGuire (1965)
Låten är en protestsång skriven av P.F. Sloan 1965. Flera artister har spelat in den, men den mest kända inspelningen är av Barry McGuire. Den inspelningen gjordes 12-15 juli 1965 och släpptes på marknaden av Dunhill Records. De medverkande musikerna var yrkesmusiker från Los Angeles: P.F. Sloan på gitarr, Hal Blaine på trummor och Larry Knechtel på bas. Sången på skivan lades till som en grov mix och det var inte menat som en slutgiltig version, men en kopia av inspelningen läckte ut till DJ:s som började spela den. Låten blev en succé direkt och de andra tilltänkta inspelningarna gjordes aldrig. Den amerikanske rapparen Eve använde ett tag låtens titel som artistnamn. Här introduceras han av skådespelaren Jerry Lewis, textad på japanska!!!
Eve Of Destruction av Barry McGuire (1965)
Låten är en protestsång skriven av P.F. Sloan 1965. Flera artister har spelat in den, men den mest kända inspelningen är av Barry McGuire. Den inspelningen gjordes 12-15 juli 1965 och släpptes på marknaden av Dunhill Records. De medverkande musikerna var yrkesmusiker från Los Angeles: P.F. Sloan på gitarr, Hal Blaine på trummor och Larry Knechtel på bas. Sången på skivan lades till som en grov mix och det var inte menat som en slutgiltig version, men en kopia av inspelningen läckte ut till DJ:s som började spela den. Låten blev en succé direkt och de andra tilltänkta inspelningarna gjordes aldrig. Den amerikanske rapparen Eve använde ett tag låtens titel som artistnamn. Här introduceras han av skådespelaren Jerry Lewis, textad på japanska!!!
tisdag 15 december 2009
Adventskalendern Lucka 16
One Hit Wonders - Lucka 16
Barbados av Typically Tropical (1975)
Denna grupp var egentligen en duo; Jeff Calvert & Max West (eg. Geraint Hughes)
Så här säger Geraint Hughes: Jag spelade egentligen klassisk gitarr, men startade ett band som Jeff Calvert ofta kom och lyssnade till. Hans pappa hade en studio som vi kunde använda. Vi spelade in på nätterna när ingen märkte det. Vi gillade reggae och skrev låten Barbados på en eftermiddag.
Jeff ringde när jag var i Portugal och sade att låten gått upp på listan. Och till sist blev den etta. Vi såg ganska tråkiga ut och fattade att vi inte skulle få någon mer hit, även om våra TV-framträdanden blev ganska cool. Men när Venga Boys gjorde en cover med We're Going To Ibiza tog det fart igen.
Så följ nu med på en resa med Cocoanut Airways!!!
Veckans låt 37
Den här låten passar väl ganska bra så här till jul, en gospelklassiker som den är. Joshua Fit The Battle med Elvis Presley intog Tio i Topps förstaplats 18 maj 1963 och lyckades endast ligga kvar där i en vecka. Låten, en traditionell amerikansk gospel, har spelats in av många artister. Det var Elvis tredje Tio i Toppetta av fem. Nämnas kan att The King hade osannolika 152 låtar på USA listan åren 1956-82.
måndag 14 december 2009
Adventskalendern Lucka 15
One Hit Wonders - Lucka 15
Och imorgon blir det en riktig klassiker. Med bikinibrudar. Häpp!!!
Terry av Twinkle (1964)
Den här låten gillade jag skarpt när den kom. Fråga mig aldrig någonsin varför.
Så här säger Twinkle (Lynn Annette Ripley): Jag skrev låten när jag var 14. Jag sjöng i ett skolband som hette The Trekkers och fick låten utgiven när jag var 16. När den gick upp listorna var jag helt cool. Jag var ingen primadonna, jag hade bara ett stort självförtroende.
TV-inspelningen från Top of the Pops har tack och lov brunnit upp. Det finns bara ett liveklipp kvar från 1965 där jag ser ut och låter som en utomjording. Jag fick åka på turné med Rolling Stones och Jerry Lee Lewis och polade ett tag med Herman från The Hermits.
Jag åkte till Frankrike och ingen kände igen mig. Då förstad jag att jag inte behövde den här branschen längre. Jag har varit gift nu i över trettio år och har två barn, massor med hundar, katter och höns. Ganska många munnar att mätta alltså.
Jag hoppas att någon gör en cover på Terry snart. Jag har sjungit den några gånger på nostalgiträffar, men numer tänker jag aldrig på sextiotalet.
Och imorgon blir det en riktig klassiker. Med bikinibrudar. Häpp!!!
söndag 13 december 2009
Adventskalendern Lucka 14
One Hit Wonders - Lucka 14¨
Don't Try To Stop It av Roman Holiday (1983)
Varning - Låten och videon är riktigt usla.
Steve Lambert (sång), Brian Bonhomme (gitarr, sång), Adrian York (keyboard), Jon Durno (bas), Simon Cohen (trummor), Rob Lambert (sax) och John Eacott (trumpet)
Så här säger Brian Bonhomme: Jag hade spelat i många band innan jag startade Roman Holiday. Jag annonserade efter bandmedlemmar och vi spelade allt möjligt.
Det här var vår andra singel och vi trodde att vi skulle få fler hits. Men trots att vi turnerade utomlands blev det inget mer. Vi hade antagligen tjänat mer som lagerarbetare än vad vi gjorde på Don't Try To Stop It. Vi splittrade bandet efter två år och jag blev universitetslärare. 2001 hade vi en återföreningsspelning, det var stenkul.
Skaldjursjulbord
Igår kväll var det dags att avnjuta en sextioårspresent. Skaldjursjulbord på Smådalarö gård.
Jag är forfarande mätt efter det mest fantastiska julbord jag någonsin ätit. Fräscha skaldjur, inklusive hummer och ostron, goda fiskrätter och därtill lite skumpa, god öl och Möja snaps. Och till sist lite kaffe med en mogen Armangac. Om ändå tiden kunde stå still och magen ha plats för mer...mer...mer. Tack bror och syster.
Adventskalendern Lucka 13
One Hit Wonders - Lucka 13
Streets of London av Ralph McTell (1974)
Den här låten spelade varenda j-a rödvinstrubadur från 1969 (när låten gavs ut första gången) och hela 70-talet. Och alla vi andra sjöng med.
Så här säger Ralph McTell: Låten skrevs långt innan den spelades in. Och den handlade faktiskt inte om hemlösa. Jag blev inspirerad av en vän som var heroinist. Jag var väldigt ung och naiv när jag skrev den, och skulle inte kunna åstadkomma något liknande idag.
Jag ville inte ha den på mitt första album. Och på mitt andra 1969 ville jag göra en blandning av blues och ragtime, men min producent övertalade mig att ha den som inledande spår. Låten blev populär, men skivbolaget ville inte ge ut den som singel. De tyckte att den var för lång.
Min bror tyckte att jag skulle göra en nyinspelning. Och det gjorde jag när jag bytte skivbolag. Den sålde i 90.000 ex första dagen. På tyska listan låg tre versioner, alla med mig!!!
Jag bildade ett rockband, men vi spelade aldrig Streets of London. Då gick allt åt pipan och jag blev ganska deprimerad. Men nu spelar jag igen, men det är bara den här låten alla vill höra, även om jag har en del nya idéer.
fredag 11 december 2009
Adventskalendern Lucka 12
One Hit Wonders - Lucka 12
The First Picture Of You av Lotus Eaters (1983)
Nu är det dags att lugna ner sig lite med en inte så catchy låt. Lotus Eaters bestod bara av två personer; Peter Coyle (sång) och Jeremy Kelly (gitarr)
Så här säger Jeremy Kelly: Peter och jag började skriva låtar i Liverpool 1982 och den här var den första vi skrev. Allt gick mycket snabbt, vår låt var den mest spelade på radion under en vecka 1983. Den blev en hit, men vi kunde inte fira för vi bodde just då på YMCA, och deras bar var ganska torrlagd.
Vi började turnera i Europa, men blev aldrig någon succé. Peter startade ett företag för hälsoservice för män och jag blev teaterregissör. Men vi försökte med ett nytt album igen 2001, och det gick bra i Japan och på Philipinerna. Och nu är vi på gång med fler album.
torsdag 10 december 2009
Adventskalendern Lucka 11
One Hit Wonders - Lucka 11
Mambo No 5 av Lou Bega (1999)
Mambo No 5 är en remake av Perez Prados instrumentalhit från 1952. Lou Bega heter egentligen David Lubega och är född i München 1975. Hans mor kommer från Italien och hans far från Uganda.
Tro det eller ej, men han var nominerad till en Grammy för den här låten i klassen Best Male Pop Vocal Performance. Låten blev en monsterhit i hela Europa och även i USA. Efterföljarna orkade knappt in på listan. Men han kämpar på i kampen om att få ännu en hit.
Mambo No 5 av Lou Bega (1999)
Mambo No 5 är en remake av Perez Prados instrumentalhit från 1952. Lou Bega heter egentligen David Lubega och är född i München 1975. Hans mor kommer från Italien och hans far från Uganda.
Tro det eller ej, men han var nominerad till en Grammy för den här låten i klassen Best Male Pop Vocal Performance. Låten blev en monsterhit i hela Europa och även i USA. Efterföljarna orkade knappt in på listan. Men han kämpar på i kampen om att få ännu en hit.
onsdag 9 december 2009
Adventskalendern Lucka 10
One Hit Wonders - Lucka 10
Little Does She Know av The Kursaal Flyers (1976)
Paul Shuttleworth (sång), Richie Bull (banjo), Will Birch (trummor), Vic Collins (pedal steel) och Graeme Douglas (gitarr)
Så här säger Paul Shuttleworth: Bandet kom från Southend-on-Sea och vi spelade countryrock. Våra vänner i Dr Feelgood hjälpte oss att komma till London. Will och Graeme skrev låten som till att börja med var i valstakt.
Men vi gjorde en Phil Spectorvariant med London Philharmonics, körsångare, klockor och ett gevär. Vi spelades mycket på radio och jag tänkte att "Nu slår vi igenom". Alla pengar vi tjänade gick till inspelningskostnaderna. Men det var lite magiskt ändå. Våra efterföljare var det ingen som spelade på radion så vi blev konstnärer och författare istället.
Men Graeme och jag har startat upp The Kursaal Flyers igen. Här ett Top of The Pops framträdande, med tvättmaskiner och allt.
tisdag 8 december 2009
Adventskalendern Lucka 9
One Hit Wonders - Lucka 9
Shaddap You Face av Joe Dolce (1981)
Shaddap You Face är en sång skriven och framförd av den australienske artisten Joe Dolce (även känd som Joe Dolce Music Theatre) 1980. Den nådde förstaplatsen på Australiens poplista 1980, och förstaplatsen på englandslistan i början av 1981, där den stannade i tre veckor. Den nådde förstaplatsen i ytterligare femton länder, med covers på över trettiofem olika språk. Totalt sålde den fyra miljoner ex. I tjugosex år var det den mest sålda, australienproducerade singeln i Australien, med 350,000 ex.
Det finns en version om fotbollstränaren Mourinho också: http://www.youtube.com/watch?v=vCAAuoq7oOo
Veckans låt 36
Det första bandet från Liverpool som gick in på Tio i Topps förstaplats var inte The Beatles. Merseysoundet började med Gerry & The Pacemakers som hade många hits. Men deras enda etta var How Do You Do It som låg etta två veckor med start 4 maj 1963.
Huvudfigur var Gerry Marsden (f. 1942) som sjöng och spelade gitarr. De övriga medlemmarna var Leslie McGuire (f. 1941), Les Chadwick (f. 1943), Arthur Mack och Gerrys bror Freddie Marsden (f. 1940 d. 2006). De producerades liksom The Beatles av Brian Epstein och egentligen skulle låten ha spelats in av Beatles , men de nekade. De gjorde dock en demo. http://www.youtube.com/watch?v=gOm3GMLwOBI
Gerry & The Pacemakers turnerar än i dag, och jag såg dem för några år sedan i Stockholm. http://www.gerryandthepacemakers.co.uk/
Här ett suspekt framträdande i amerikansk TV:
måndag 7 december 2009
Adventskalendern Lucka 8
One Hit Wonders - Lucka 8
Day Trip to Bangor av Fiddler's Dram (1979)
Cathy Lesurf, Chris Taylor, Alan Prosser, Ian Telfer och Ian Kerey
Sä här säger Chris Taylor: Vi började 1976 och hankade oss fram på små klubbar. På vårt första album fanns en akustisk version av Day Trip to Bangor. Vår producent trodde på låten , så vi lade på trummor och bas och gjorde en remix. Till julen -79 låg vi 4:a på listan när Pink Floyds Another Brick in the Wall toppade.
När vi spelade in Top of the Pops minns jag att medlemmarna i Boney M kom i var sin vit limousine. Vi fick ganska många spelningar till en början, men det svalnade snart av. Vi gick tillbaka och uppträdde som the Oyster Band. Men numera har vi gått skilda vägar. Jag tjänade £ 8.000 på låten som jag brände på en gång.
söndag 6 december 2009
Adventskalendern Lucka 7
One Hit Wonders - Lucka 7
eller om man vill se och höra den usla julversionen http://www.youtube.com/watch?v=5OO3zkAwLkc
Macarena av Los Del Rio (1996)
Los Del Rio är egentligen en manlig spansk musikduo, även om de har en hel del kvinnlig hjälp på Macarena. De heter Rafael Ruiz Perdigones och Antonio Romero Monge.
De är mycket välkända i södra Spanien, men för övriga världen blev de ett namn först när denna låt släpptes. Och sedan glömdes de snabbt bort igen. En typisk One Hit Wonder.
Den sålde över 4 millioner ex i USA och låg hela 14 veckor på förstaplatsen. Jag och mina dartkompisar var i Las Vegas sommaren -96 och blev Macarenaplågade. Men kamraten Stickan var en hejare på dansen.
eller om man vill se och höra den usla julversionen http://www.youtube.com/watch?v=5OO3zkAwLkc
Herr Puntila på Stockholms Stadsteater
Utdelning av födelsedagspresent till kusin Malin igår kväll. Vi var 10 personer som gick på Stockholms Stadsteaters uppsättning av Bertold Brechts Herr Puntila och hans dräng Matti.
Matti är smart. Hans chef Puntila är förmögen. Och oftast redlöst berusad. När Puntila är full blir han förtrolig. Han blir nästan mänsklig. Då utnämner han Matti till sin skyddsängel och lovar bort sin dotter till honom. Sen har Puntila sina nykterhetsanfall också. Då bestämmer han sig för att riva upp gårdagens alla löften. Men så fort han ser Matti blir han törstig igen.
Denna föreställning är regisserad av den magiske framgångsmakaren norrmannen Alexander Mörk-Eidem. Han har haft succéer med En midsommarnattsdröm, Djungelboken, Hedda Gabler, Tre systrar, Bröderna Lejonhjärta och framförallt De Tre Musketörerna. Som vanligt har han skruvat till det mesta till näst intill oigenkännlighet.
Men grundhistorien finns där om den obehaglige Puntila (Dan Ekberg) som blir nästan som en människa när han är berusad. Hans lynninghet drabbar främst drängen Matti (Fares Fares) som dock styr sin husbonde ganska säkert.
Recensenterna har varit lite ljumma denna gång, men vi som var där uppskattade detta stycke väldigt mycket. Man kastades tvärt mellan olika känslor, komik och tragik blandas hejvilt. Både skratt och gråt sätter man i halsen - och skådespelarna gör verkligen sitt för att detta ska bli utomordentligt bra.
Adventskalendern Lucka 6
One Hit Wonders - Lucka 6
Spirit In The Sky av Doctor & The Medics (1986)
Clive Jackson (sång), Steve McGuire (gitarr), Richard Searle (bas) Steven Ritchie (trummor) och Anadin Brothers (kör)
Så här säger Clive Jackson: Embryot till bandet fanns redan 1982. Vi spelade en massa covers, inklusive Norman Greenbaums One Hit Wonder från 1970 Spirit In The Sky. Jag drömde att jag sprang på John, Yoko och Marc Bolan. Marc Bolan spelade den här låten på akustisk gitarr. Jag berättade för bandet och vi spelade in den och en video för £ 2.500 i en kyrka.
När videon visades på TV gick vi in på förstaplatsen i 18 länder och sålde 2,3 miljoner ex. Norman Greenbaum som först hade en hit med låten hade börjat som arbetsledare på en hamburgerbar. Nu fick han sparken eftersom det ringde folk hela tiden och undrade hur han reagerade på våran succé. Det här är nog den enda låt i världen som varit One Hit Wonder med två olika artister.
lördag 5 december 2009
Julkonsert i Södertälje
Jag var på julkonsert i S:ta Ragnhilds kyrka i Södertälje igår. Kyrkor är perfekta konsertlokaler. Fin akustik. Vacker sång, genomtänkt musik, Adams Julsång - O Helga Natt i rhythm & blues version. Och det var oväntat att Peter "Ta Mig Till Havet" Lundblad ingick i ensemblen Så här låter hans gamla slagdänga.
Adventskalendern Lucka 5
One Hit Wonders - Lucka 5
Sukiyaki av Kyu Sakamoto (1963)
Egentligen är inte Kyu Sakamot en One Hit Wonder, han hade många hits i Japan. Men i Europa och USA var det bara Sukiyaki som gällde. Han spelade in låten 1961 under namnet Ue o muite aruko. Men i USA dög inte det namnet, så man bytte till Sukiyaki eftersom det var ett välkänt japanskt ord. Men i sångtexten nämns inte ordet, och den har inget med mat att göra. Det är en kärlekssång.
Han har även uppträtt live i Hylands Hörna 1964 när hörnan sändes från Tokyo. Hans karriär präglades av att han alltid ställde upp för olika välgörenheter. Han sa alltid själv att hans mor hade sagt "När du känner dig ensam, måste du jobba hårt för att hjälpa dom som är mer ensamma än du själv".
Kyu Sakamoto dog i historiens hittills värsta singelflygolycka då Japan Airlines Flight 123 havererade ner i en dal i Gunma 1985. Han tillhörde dem på planet som hade hunnit skriva ett farvälbrev till sina anhöriga.
fredag 4 december 2009
Lennart Brohed: Mordet på Park Hotell eller Vi som går köksvägen _ Bokomdöme
Mordet på Park Hotell eller Vi som går köksvägen
av Lennart Brohed
Slussens Bokförlag 2009
På baksidan av denna orginalpocket kan man läsa att omdömena om tidigare böcker i serien har jämfört med Sjöwall-Wahlöö och Stieg Trenter. Men jag är nog mer av den åsikten att detta är en värdig efterföljare till Maria Lang. Småstaden och småstadens brott står i centrum. Maria Langs intresse för småstadsmänniskorna kan man finna i Lennart Broheds utsökta beskrivningar av trettiotalets Lysekil.
Som historisk betraktelse är detta väldigt fängslande. Brohed kryddar sina historiska beskrivningar, dels med en lagom ”mysig” mordhistoria, men också med illustrationer från tiden. Man får sig till livs ganska många tidningsannonser för produkter som Orancia apelsindryck, Sparta solcreme m fl. Men där kryddas också med tidstypiska bilder, kartor och samhällsinformation. Och det höjer läsvärdet, själva mordhistorien är liksom i Maria Langa alster ganska sidoordnad.
Brohed har tyvärr fallit i fällan att följa trenden med att brottslingen då och då dyker upp mellan kapitlen och berättar om sina våndor i kursiv stil. Det kunde man varit utan.
Den vackra skådespelerskan blir brutalt mördad under en turné i Lysekil. Fler oförklarliga mord sker under en mörk vecka i staden. Överkonstapel Göran Persson (ja, han heter faktiskt så) konfronteras i denna sjunde bok om honom med ett spännande fall. Och han känns verkligen som Västkustens Christer Wijk.
Lennart Brohed fortsätter träget att ge ut sina detektivromaner på detta lilla förlag. Han är värd mer uppmärksamhet än han får. De som tyckte om 50-60-70 talens pusseldeckare får här sitt lystmäte.
BETYG: 3 tomteluvor
Mats Ahlstedt: Mordet på Ragnhildsholmen - Bokomdöme
Mordet på Ragnhildsholmen
av Mats Ahlstedt
Kabusa Böcker 2009
Detta är den fjärde deckaren om Sören Högström och Fatima Wallinder vid länskriminalen i Göteborg. Mats Ahlstedt har med dessa böcker etablerat sig bland de svenska deckarförfattarna utan att för den skull nå upp till de allra bästa.
Därtill är hans intriger lite för oengagerande och hans språk lite för onyanserat och enkelt. Han bygger traditionella polisromaner med ganska förutsägbara handlingar och upplösningar. Ahlstedt berör många problem, men tar liksom inte steget fullt ut utan hastar vidare till nästa anhalt.
Men det är för all del både spännande och underhållande. Boken är på gott och ont mycket lättläst. Och bitvis kan man glömma bort det ganska schabloniserade språket och identifiera sig med karaktärerna och bli nyfiken på upplösningen.
Fatima Wallinder är en färgad polis med de problem det kan leda till i en yrkeskår med många fördomar. Problem som endast ytligt berörs. Här kunde författaren borra djupare för att ge mer märg åt hennes karaktär.
En man hittas mördad på Ragnhildsholmen. Vittnen som hört skott i natten hittas döda. Högström och Wallinder får brottas med gängkriminalitet och droghandel. Den finska barnförflyttningen under andra världskriget spelar en mycket stor roll i intrigen.
BETYG: 2 tomteluvor
torsdag 3 december 2009
Adventskalendern Lucka 4
One Hit Wonders - Lucka 4
Couldn't Get It Right av Climax Blues Band (1976)
Colin Cooper (sång & sax), Peter Haycock (gitarr & sång), Derek Holt (bas), Richard Jones (keyboard) & John Cuffley (trummor)
Så här säger Colin Cooper: Vi började som ett renodlat bluesband i Stafford på 60-talet. Tro det eller ej men vi hade spelat in nio album när vi fick en hit med Couldn't Get It Right. Vi försökte göra radioanpassade spår på albumen för att sälja, men nu var vi i skriande behov av en kommersiell framgång. Vår manager trodde inte på låten och försökte övertala oss att göra en Elviscover istället.
Jag skrev texten och sjöng och det var den första låten som vi producerade själva. Det blev en hit både i England och USA och spelades jämnt på radion. Vi misslyckades med uppföljaren och bandet bytte medlemmar oavbrutet. Numera är vi ett bluesband igen, men naturligtvis spelar vi Couldn't Get It Right.
Vad kan du om One Hit Wonders?
Min adventskalender rör sig som ni sett och hört kring fenomenet One Hit Wonders.
One hit wonders är de där låtarna som är den enda en artist haft högt på singellistan. Som "Who Let the Dogs Out" med Baha Men, "Groove is in the Heart" med Deee-Lite eller Lou Begas enerverande "Mambo no. 5". Exempelvis. Här är en sammanställning på tio frågor som testar dina kunskaper om låtarna vi aldrig lyckas glömma bort. Hur många klarar du. Själv lyckades jag med alldeles lysande nio rätt. http://na.se/motor/test?test=199
One hit wonders är de där låtarna som är den enda en artist haft högt på singellistan. Som "Who Let the Dogs Out" med Baha Men, "Groove is in the Heart" med Deee-Lite eller Lou Begas enerverande "Mambo no. 5". Exempelvis. Här är en sammanställning på tio frågor som testar dina kunskaper om låtarna vi aldrig lyckas glömma bort. Hur många klarar du. Själv lyckades jag med alldeles lysande nio rätt. http://na.se/motor/test?test=199
onsdag 2 december 2009
Adventskalendern Lucka 3
One Hit Wonders - Lucka 3
Matchstalk Men And Matchstalk Cats And Dogs av Brian & Michael (1978)
Deras hela namn var Michael Coleman och Brian Burke. Så här säger producenten Kevin Parrott: Michael och jag spelade i ett soulband som hette The Big Sound. När bandet splittrades höll vi kontakten och han skrev den här låten inspirerad av målaren L S Lowry. Jag lånade ihop pengar för att producera plattan. Vi använde St. Winifred's kör och lokala mässingsorkester.
Vi fick chansen att vara med i BBC's TV-show Swap Shop. Brian ville inte vara med längre och lämnade duon en vecka efter att skivan släppts. Så då hoppade jag in istället. Efter att ha spelats lite på radio gick vi rätt in på förstaplatsen. Det var den näst mest säljande plattan i England det året. Det blev bara den här singeln som slog. Vi spelade in en singel till och två album men de blev inga succéer. Michael skrev en musical och jag började med marknadsföring. Men nu turnerar vi lite igen.
Mitt ibland julkalenderinslagen...
...blev det dags att byta musik i Mp3 spelaren. Lika brokigt som vanligt. Sonny Rollins, The Beatles, Limp Bizkit & The Disposable Heroes of Hiphoprisy för att bara nämna några. Lista längre ner i vänsterkolumnen.
tisdag 1 december 2009
Adventskalendern Lucka 2
One Hit Wonders - Lucka 2
Love Grows (Where My Rosemary Goes) av Edison Lighthouse 1970
Gruppen bestod av Tony Burrows (sång), Stuart Edwards (sologitarr & sång), Ray Dorey (gitarr & sång), Dave Taylor (bas) & George Weyman (trummor).
Så här säger Stuart Edwards: När vi gav ut Love Grows var vi egentligen ett vanligt coverband som hette Greenfield Hammer. Vi var på ett audition i London och bara tre band dök upp. Vi var inget vidare men de andra var värdelösa. Så de adderade Tony Burrows till oss. Han sjöng redan med Brotherhood Of Man, The Pipkins och White Plains. En gång sjöng han med alla fyra i Top Of The Pops.
Tony ville inte turnera med oss, vilket gav oss problem. När vi spelade blev det i stället ett band som bara spelade Steppenwolfcovers. Vi tjänade pengar, men spelningarna var kass. Vi blev etta med Love Grows i många länder, men våra efterföljare slog aldrig, så vi upplöste bandet redan året efter.
Love Grows (Where My Rosemary Goes) av Edison Lighthouse 1970
Gruppen bestod av Tony Burrows (sång), Stuart Edwards (sologitarr & sång), Ray Dorey (gitarr & sång), Dave Taylor (bas) & George Weyman (trummor).
Så här säger Stuart Edwards: När vi gav ut Love Grows var vi egentligen ett vanligt coverband som hette Greenfield Hammer. Vi var på ett audition i London och bara tre band dök upp. Vi var inget vidare men de andra var värdelösa. Så de adderade Tony Burrows till oss. Han sjöng redan med Brotherhood Of Man, The Pipkins och White Plains. En gång sjöng han med alla fyra i Top Of The Pops.
Tony ville inte turnera med oss, vilket gav oss problem. När vi spelade blev det i stället ett band som bara spelade Steppenwolfcovers. Vi tjänade pengar, men spelningarna var kass. Vi blev etta med Love Grows i många länder, men våra efterföljare slog aldrig, så vi upplöste bandet redan året efter.
Veckans låt 35
Efter The Kingston Trio kom ytterligare en låt som bara stannade en vecka på Tio i Topptronen. Den 27 april 1964 stegade John Leyton in där med Cupboard Love.
Han föddes 1939 i England och hade en räcka av hits, även på Tio i Topp, men detta var den enda ettan. http://www.johnleyton.com/ Gubben uppträder fortfarande.
Han föddes 1939 i England och hade en räcka av hits, även på Tio i Topp, men detta var den enda ettan. http://www.johnleyton.com/ Gubben uppträder fortfarande.
måndag 30 november 2009
Adventskalendern Lucka 1
One Hit Wonders Lucka 1
Japanese Boy av Aneka 1981
Så här säger hon själv (eg. Mary Sandeman): Jag ville inte bli en popstjärna, det bara blev så. Jag var egentligen folksångerska och provade nya vägar för gaelisk musik. Min arrangör hette Bobby Heatlie och jag frågade honom om han kunde skriva en låt till mig. Det blev Japanese Boy, och den blev en stor hit. Jag fick inte heta Mary Sandeman för skivbolaget. Namnet Aneka hittade vi i telefonkatalogen.
Jag har aldrig varit i Japan. Där tyckte de att låten lät för kinesisk. Jag försökte mig på en uppföljare, men det fungerade inte. Min berömmelse varade i två år. Numera ger jag sånglektioner och utforskar om rösten kan användas till healing. Det var kul så länge det varade och jag ångrar ingenting.
Japanese Boy av Aneka 1981
Så här säger hon själv (eg. Mary Sandeman): Jag ville inte bli en popstjärna, det bara blev så. Jag var egentligen folksångerska och provade nya vägar för gaelisk musik. Min arrangör hette Bobby Heatlie och jag frågade honom om han kunde skriva en låt till mig. Det blev Japanese Boy, och den blev en stor hit. Jag fick inte heta Mary Sandeman för skivbolaget. Namnet Aneka hittade vi i telefonkatalogen.
Jag har aldrig varit i Japan. Där tyckte de att låten lät för kinesisk. Jag försökte mig på en uppföljare, men det fungerade inte. Min berömmelse varade i två år. Numera ger jag sånglektioner och utforskar om rösten kan användas till healing. Det var kul så länge det varade och jag ångrar ingenting.
Systrar hos Deckarvännerna
Ikväll hade Sällskapet Deckarvännerna säsongsavslutning på Odd Fellows. Gäster var de deckarförfattande systrarna Camilla Grebe och Åsa Träff. De har i år debuterat med någon sorts frid, en psykologisk spänningsroman.
Jag gav 3 tomteluvor i mitt omdöme tidigare i år. Boken är litet av en klassisk pusseldeckare, men ändå nyskapande med psykoterapi som central funktion i händelseförloppet. Camilla och Åsa berättade mycket trevligt om hur deras författarskap började, om sina trätor och om sin skrivarlycka. Och fler böcker blir det. Börja med den här!
söndag 29 november 2009
Årets deckare
Pressmeddelande från Svenska Deckarakademin
Svenska Deckarakademin har idag, den 28 november, utsett årets bästa kriminalromaner, deckardebutant och fackbok.
Årets bästa svenska kriminalroman blev Tre sekunder av Anders Roslund & Börge Hellström (Piratförlaget) med motiveringen ”en explosiv tegelsten till roman som tar pulsen på samtiden”. Priset är från och med i år ett diplom tillsammans med ”Den Gyllene Kofoten” – som förstås är en förgylld kofot.
Ytterligare en gyllene kofot går till Andrew Taylor för hans roman Det blödande hjärtat (”Bleeding Heart Square”, Forum). Motiveringen är ”en kriminalroman om ondskans olika uttryck, fångade i en tidstrogen beskrivning av förkrigstidens England. Taylors översättare Jan Malmsjö fick, tillsammans med Ulla Danielsson, Deckarakademins pris för berömvärd författargärning.
Deckarakademins debutpris gick till Olle Lönnaeus för Det som ska sonas (Damm) med motiveringen ”en skrämmande småstadsskildring med stänk av Piraten”.
Övriga priser: Folkhemmets skuggbilder. En kulturanalytisk genrestudie av svensk kriminalfiktion i film och tv (Ekholm & Tegebjer) av Daniel Brodén fick pris som bästa faktabok för ”en unik och initierad kartläggning av svenska kriminalfilmer och TV-serier”.
ITV:s produktion Foyle’s War fick ett specialpris för ”en verkningsfull historielektion i kriminaldramats dräkt”.
Två Grand Masters utsågs: Peter Lovesey och K. Arne Blom.
Övriga nominerade till bästa svenska kriminalroman var: Ingrid Hedström: Flickorna i Villette (Alfabeta) Tove Klackenberg: Dömd på förhand (Alfabeta) Håkan Nesser: Maskarna på Carmine Street (Albert Bonniers förlag) Veronica von Schenck: Kretsen (Ordfront)
Övriga nominerade till bästa till svenska översatta kriminalroman var: Gianrico Carofiglio: På sannolika skäl (”Testimone inconsapevole”, översättning: Ulla Trenter, Schibsted, numera Telegram Bokförlag) Guillermo Martínez: Lucianas långsamma död (”La muerte lenta de Luciana B”, översättning: Manni Kössler, Bonniers) Deon Meyer: Jägarens hjärta (”Heart of the Hunter”, översättning: Jesper Högström, Weyler) Denise Mina: I midnattens stillhet (”Still midnight”, översättning: Boel Unnerstad, Minotaur)
Tipsextra
Kollade in Tipsextras jubileumssändning på TV igår. De visade en match från stenåldern som var hur underhållande som helst mellan Manchester United och West Bromwich Albion. Den slutade 5-3 till WBA efter åtta klassmål.
Den största skillnaden som jag märkte mot dagens sändningar var att kommentatorn (Arne Hegerfors) var kunnig och påläst samt att han pratade precis lagom mycket. Och ingen stammande expert bredvid. Skitbra.
Adventskalender
Idag är det första advent, men på tisdag är det den första december.
Då börjar min julkalender här på bloggen. Varje dag kommer där att finnas en liten musiksnutt att lyssna och titta på. Och inte vilka snuttar som helst. Jag kommer att bjuda på 24 stycken One Hit Wonders, d v s artister som bara haft en hit och sedan försvunnit.
Tomas Bodström: Rymmaren - Bokomdöme
Rymmaren
Av Tomas Bodström
Norstedts 2008
Här har vi ett typexempel på en bok som aldrig hade getts ut om författaren varit okänd. Men riksdagsledamoten och förre justitieministern Tomas Bodström säljer självklart böcker bara på sitt eget namn.
Historien han målar upp är för all del ganska spännande och hans kunskaper om politik och juridik är naturligtvis gedigna. Detta faktum är det enda som ger boken något läsvärde. Dialog och personbeskrivningar är torftiga, stolpiga och mycket naiva. Karaktärerna i boken känns mer som karikatyrer än som levande människor. Det kan dock vara ganska spännande att försöka gissa vilka personer som har varit Bodströms förebilder till personerna i boken.
Vi får följa poliserna Christian Pedersen och Susanne Dahlgren som utreder det brutala mordet på brottslingen Miro Segovics bror. Han fruktar för sitt liv och försöker också komma mördarna på spåren. En justitieminister figurerar självklart också, och hon blir hårt politiskt trängd. Men bokens huvudperson är nog ändå den unge brottsmålsadvokaten Mattias Berglund vars liv vi får följa mer ingående.
Bodström har kommit ut med en deckare även i år. Jag hoppas att han har lärt sig av misstagen i denna bok och slipat på sina personbeskrivningar, dialog och beskrivningar av karaktärernas privatliv.
BETYG: 1 tomteluva
fredag 27 november 2009
Sjusovardag
Efter stort dartarrangemang, Pragresa och kalas är man lite sliten.
Idag är därför min stora sjusovardag. Mat, sömn och kanske någon film. Om jag ids. Gäsp!!!
onsdag 25 november 2009
Bilderna
Många har frågat mig om bilder från 60-årsfesten i lördags. Nu är ett urval här. Direkt från min syster Marias kamera. Här finns en länk till 73 bilder: http://picasaweb.google.com/harryfriberg/Nisse60##
Jag känner mig lite sliten fortfarande. Festande tar på krafterna för en 60-åring. Tack alla gäster för att ni förgyllde min dag och gjorde den till ett minne för livet.
Jag känner mig lite sliten fortfarande. Festande tar på krafterna för en 60-åring. Tack alla gäster för att ni förgyllde min dag och gjorde den till ett minne för livet.
Veckans låt 34
För en vecka låg den amerikanska folksångargruppen The Kingston Trio etta på Tio i Topp med Greenback Dollar. Den 20 april 1963 blev de inröstade på toppen.
Gruppen bestod vid denna tid av Nick Reynolds (f. 1933 d. 2008), Bob Shane (f. 1934) och John Stewart (f. 1939 d. 2008). De hade flera stora framgångar i USA och den största hiten var naturligtvis Tom Dooley 1958. http://www.kingstontrio.com/
Gruppen bestod vid denna tid av Nick Reynolds (f. 1933 d. 2008), Bob Shane (f. 1934) och John Stewart (f. 1939 d. 2008). De hade flera stora framgångar i USA och den största hiten var naturligtvis Tom Dooley 1958. http://www.kingstontrio.com/
måndag 23 november 2009
Gnaget
För oss djurgårdare som lite gillar AIK:s motgångar så kan det blivande KHL-äventyret bli något som skänker livet en extra krydda. Förutom de förmodade sportsliga motgångarna mot överlägset ryskt motstånd så ska det också bli hysteriskt kul att följa AIK:s publiksiffror.Nuläget är alltså sådant att AIK:s publiksnitt är 2013 åskådare. Senast laget var i Elitserien var publiksnittet 4196 åskådare.
I KHL spelas hemma- och bortamatcher i klump, fyra hemmamatcher på en vecka är mer regel än undantag. Någon som törs gissa på hur många AIK:are som dyker upp för att se Sibir Novosibirsk på måndag, Barys Astana på onsdag, Severstal Tjerepovets på fredag och Torpedo Nizjnij Novgorod på söndag?
Den som kommer närmast vinner en DIF-souvenir!!!
I KHL spelas hemma- och bortamatcher i klump, fyra hemmamatcher på en vecka är mer regel än undantag. Någon som törs gissa på hur många AIK:are som dyker upp för att se Sibir Novosibirsk på måndag, Barys Astana på onsdag, Severstal Tjerepovets på fredag och Torpedo Nizjnij Novgorod på söndag?
Den som kommer närmast vinner en DIF-souvenir!!!
söndag 22 november 2009
TACK TACK TACK TACK TACK
Jag förstår inte att jag verkligen gjort mig förtjänt av att få ha en så underbar födelsedagsfest som jag igår fick på Park Folkets Hus i Älvsjö. Så många skratt, så många leenden och så många människor. Så många som ställde upp och gjorde denna kväll möjlig och så många som hörsammade kallelsen. Jag kan inte nog understryka hur tacksam och glad jag är över att ha det stora privilegiet att känna så många fantastiska människor. Och att i min ålder få kliva in i Mick Jaggers roll, om än bara för en kväll. Om ni som var där hör något som susar i öronen så är det bara Nisse Jaggers falsksång som fortfarande skorrar. Man får väl också tacka för att ni tog emot en 60-årig Stage Diver.
Tack alla, och jag menar verkligen ALLA. Men trots allt är det några som förtjänar ett extra tack: Lena, Terese, Susanna, Lollo, Kjelle, Maria, Thomas, Peter, Cecilia, Inger, Anette och Marie. Tack för all hjälp. Också ett stort tack till mitt kompband, Rolling Stones övermän Stig Boogie Band. All heder åt dem.
Tack alla, och jag menar verkligen ALLA. Men trots allt är det några som förtjänar ett extra tack: Lena, Terese, Susanna, Lollo, Kjelle, Maria, Thomas, Peter, Cecilia, Inger, Anette och Marie. Tack för all hjälp. Också ett stort tack till mitt kompband, Rolling Stones övermän Stig Boogie Band. All heder åt dem.
fredag 20 november 2009
Kryckkonsert
Många kryckor var det, och vita kalufser. Konsert i Globen med Cliff Richard & The Shadows. De har alltid funnits känns det som, men ingen har ens fyllt sjuttio.
Största ovationerna fick Hank Marvin för sina gitarrprestationer när Cliff var ute och drack te. En fin version av Apache och en ännu finare av Atlantis rev ner applådåskor.
En proffsig konsert utan höga volymer. Man fick höra alla de kända märkena. Cliff såg spänstig och ansiktsopererad ut. Hank Marvin bar som vanligt sina nördglasögon och smilet såg stelopererat ut.
Not many people goes wild and crazy on a Cliff Richard consert.
Mycket pyssel är det...
...för att det imorgon kl. 17.00 ska bli PARTY!!!. Hustrun och syster Maria pysslar i köket, maten fördereds....och PeeWee jag fixar 12 kilo is till dig. Tänkte rymma till Globen ikväll för att kolla in ynglingarna Cliff Richard och Hank Marvin (inte fyllda sjuttio än), medan min kära hustru fraktar drycker till kylarna i Älvsjö. Livet är orättvist.
torsdag 19 november 2009
Åldern tar ut sin rätt eller...
...är det champagnen som börjar angripa de stackars knävecken. Efter en alldeles underbar dag är det nu dags att knyta sig för att orka med konsert med gamle Cliff & The Shadows imorgon. Och på lördag blir det PARTY!!! Tack alla för att ni gjort denna dag till vad den blev!!
I kväll...
God morgon...
onsdag 18 november 2009
Veckans låt 33
Den 30 mars 1963 var det så dags för den amerikanska sångerskan Eydie Gormé att överta förstaplatsen på Tio i Topp. Där låg hon sedan i tre veckor med låten Blame It On The Bossa Nova.
Hon föddes 1931 och debuterade som vokalist i Tex Benekes orkester på 40-talet. Hon gifte sig 1957 med sångaren Steve Lawrence och turnerar med honom sedan dess även om hon snart fyller åttio. http://www.steveandeydie.com/
Anna -Lena Löfgren spelade in en svensk version som hette Det Finns Ingenting Att Hämta.
Senare har bl a Lotta Engberg spelat in den. Men lyssna hellre på orginalet.
Senare har bl a Lotta Engberg spelat in den. Men lyssna hellre på orginalet.
Sista timmarna som 50+
Nu har nedräkningen börjat. Bara timmar kvar att vara Femtio och något, förvandlingen till Sextio och något till har sakta påbörjats. Fick min första present vid hemkomst från jobbet, ett nytt lås på toalettdörren. Charmigt!
Karin Alfredsson: Klockan 21.37 - Bokomdöme
Klockan 21:37
Av Karin Aldredsson
Damm förlag 2009
Det här skulle inte behöva vara en kriminalroman. Antagligen för att få boken klassad in i deckargenren har författare lagt till en sidointrig om en man som förföljer huvudpersonen och hyser planer på att kidnappa hennes son. Boken hade mått bättre utan det inslaget.
Som vanligt är annars Karin Alfredssons tema kvinnors problem på olika håll i världen. Denna gång konfronteras huvudpersonen, kvinnoläkaren Ellen Elg, med abortförbudet och den religiösa trångsyntheten i Polen. Och med tanke på att svenska kvinnor på 60-talet åkte till Polen för att göra abort, och att trafiken numer är den omvända, så blir detta en intressant och tankeväckande roman.
Vi får följa Ellen på hemmaplan och hennes resa till Polen. Men framför allt får vi följa flera polska personer med olika infallsvinklar på bokens ämne. Och det är det som gör den så intressant och så spännande. Rent av blir det svårt att lägga den ifrån sig. Det som stör är som sagt sidointrigen med den obegriplige stalkern.
Alfredsson är engagerad och kunnig vilket är en förutsättning för att skriva det hon gör. Detta är den tredje boken om Ellen Elg och kvinnors problem på olika håll i världen. 80° från Varmvattnet (tilldrar sig i Zambia) hette den första som fick Svenska Deckarakademins debutantpris och den följdes av Kvinnorna på 10:e våningen (Vietnam). Det är alltid siffror i titeln m a o.
På många håll i Polen har denna bok mötts med avsky, och ofta har hennes belackare inte ens läst boken (den finns bara på svenska). Karin Alfredsson förtalas och även Sverige som land. Det skrivs saker som ”i Sverige kan regeringen ta ifrån föräldrarna deras barn för att barnet inte fått en MP3-spelare”.
Även om du är man: Läs boken!!
Betyg: 3 tomteluvor
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Veckans Tio i Topplåt 1211
Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7