fredag 4 december 2009

Lennart Brohed: Mordet på Park Hotell eller Vi som går köksvägen _ Bokomdöme


Mordet på Park Hotell eller Vi som går köksvägen
av Lennart Brohed
Slussens Bokförlag 2009
På baksidan av denna orginalpocket kan man läsa att omdömena om tidigare böcker i serien har jämfört med Sjöwall-Wahlöö och Stieg Trenter. Men jag är nog mer av den åsikten att detta är en värdig efterföljare till Maria Lang. Småstaden och småstadens brott står i centrum. Maria Langs intresse för småstadsmänniskorna kan man finna i Lennart Broheds utsökta beskrivningar av trettiotalets Lysekil.
Som historisk betraktelse är detta väldigt fängslande. Brohed kryddar sina historiska beskrivningar, dels med en lagom ”mysig” mordhistoria, men också med illustrationer från tiden. Man får sig till livs ganska många tidningsannonser för produkter som Orancia apelsindryck, Sparta solcreme m fl. Men där kryddas också med tidstypiska bilder, kartor och samhällsinformation. Och det höjer läsvärdet, själva mordhistorien är liksom i Maria Langa alster ganska sidoordnad.
Brohed har tyvärr fallit i fällan att följa trenden med att brottslingen då och då dyker upp mellan kapitlen och berättar om sina våndor i kursiv stil. Det kunde man varit utan.
Den vackra skådespelerskan blir brutalt mördad under en turné i Lysekil. Fler oförklarliga mord sker under en mörk vecka i staden. Överkonstapel Göran Persson (ja, han heter faktiskt så) konfronteras i denna sjunde bok om honom med ett spännande fall. Och han känns verkligen som Västkustens Christer Wijk.
Lennart Brohed fortsätter träget att ge ut sina detektivromaner på detta lilla förlag. Han är värd mer uppmärksamhet än han får. De som tyckte om 50-60-70 talens pusseldeckare får här sitt lystmäte.
BETYG: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Malin Persson Giolito: Motiv - Bokomdöme

  Motiv Av Malin Persson Giolito Wahlström & Widstrand 2024 ISBN 9789146241591, Inbunden, 316 sidor Efter den monumentala succén med Stö...