onsdag 3 mars 2010

Bodil Mårtensson: Greppet - Bokomdöme

Greppet
Av Bodil Mårtensson
Tre Böcker 2009
Mårtensson debuterade 1999 med En chans för mycket och detta är den tionde boken om kommissarie Joakim Hill vid Helsingborgspolisen Jag tycker att författaren genom åren har hållit en ganska ojämn standard och blir därför överraskad av denna bok som är välskriven och har en fyndig intrig.

Det är en onekligen mycket spännande handling som får mig att snabbt vända bladen. Triton älskar att leka gud i havet. Han dränker badande genom att dra ner dem i djupet. När han så småningom drabbar Skåne blir det ett fall för Joakim Hill. Samtidigt hamnar av en slump den irländske terroristen Liam James i samma trakter och han slår också till utan nåd. Polisen står inför två seriemördare.

På minussidan kan man framföra just det att seriemördare härjar väldigt ofta i böckernas värld, men sällan i verkligheten. Ämnet känns lite uttjatat. Uttjatat är också att blanda in polisens familj i våldsdåden. Det är antingen frun/mannen eller barnen som på något sätt blir hotade. Så också här på grund av en slump som känns lite konstruerad för att höja spänningen. Det hade inte behövts.

Många författare ger sig efter tio romaner med samma personer. Vi får se hur det blir för Bodil Mårtensson. För min del får hon gärna skriva fler.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1132

Roger Miller: King Of The Road In på listan 1 maj 1965 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 6