torsdag 19 augusti 2010

Anders Karlgren: Oförrätten - Bokomdöme

Oförrätten
Av Anders Karlgren
Sweet Words Poetry 2010

Sympatiskt är detta en originalpocket. Sådana borde det finnas fler av, speciellt i denna genré – eftersom kostnaden för böcker är hög för en storläsare.

Författarens öde är tragiskt. Anders Karlgren arbetade som journalist och hade som högsta önskan att få ge ut en deckare. Tyvärr dog han hastigt hösten 2009 endast 34 år gammal. Men han lämnade efter sig ett färdigt manus som nu ges ut av hans efterlevande.

Och tragiskt är också att hans läsare nu går miste om ett lovande författarskap. Oförrätten är en förvånansvärt bra deckare för att vara en debut. Konceptet är klassiskt. Tragiska händelser i det förflutna kommer ikapp verkligheten. Våldsdåd får sin förklaring i historiska händelser, i detta fall under andra världskriget.

En högerextremist mördas och det ligger nära till hands att misstänka hans meningsmotståndare. En äldre klockhandlare blir skjuten och kommissarie Samuel Jonsson vid Örebrokriminalen upptäcker ett samband. Spåren leder utomlands och Jonsson får söka gärningsmannen utanför Sveriges gränser.

Detta var tänkt att vara inledningen på en serie böcker om polisen Samuel Jonsson. Så blev det nu icke. Tyvärr.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...