söndag 29 augusti 2010

Anja Ek: När löven faller... - Bokomdöme

När löven faller…
Av Anja Ek
Sweet Words Poetry 2010

Detta är förlagets andra originalpocket för året i deckargenren. Barnboksförfattaren Anja Ek debuterar som kriminalförfattare med en bok som är upplagd efter det koncept som många av dagens deckare följer.

En gammal oförrätt som ska hämnas. Polisen står handfallen. Flera parallella handlingar, främst avseende huvudpersonernas privatliv. Men tyvärr blir det lite väl mycket koncept. Grundintrigen hänger inte riktigt ihop och det känns dessvärre ganska rörigt. Det är synd eftersom hämndhistorien är intressant, men nu får den en sidoordnad roll i handlingen.

Alltför mycket tid ägnas åt att beskriva romankaraktärernas familjerelationer och problem. Det blir i mitt tycke lite för mycket av den varan. Vi får veta allt om alla och det blir till sist mer kaotiskt än intressant.

Poliserna Jonna Svärd och Nicke Berg vid Örebropolisen ställs tillsammans med sin kollegor inför ett mystiskt fall som inleds med att en ung man hittas mördad på en bilskrot. När sedan en allsvensk fotbollsspelare också mördas blir frågetecknen än mer accentuerade.

Om författaren koncentrerar intrigen till en intressant kriminalgåta och parallellhandlingar som inkluderar lite färre personer finns det möjligheter att ev. kommande böcker om Jonna Svärd kan bli riktigt spännande och intressanta.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3