fredag 28 december 2012

Mats Bjurbom: Rosen Matilda & den döda flickan

Rosen Matilda & den döda flickan
Av Mats Bjurbom
Isaberg Förlag 2012
ISBN 9789176948743, Inbunden, 324 sidor
Titel och omslag kan få läsaren att tro att detta är en ungdomsroman. Även kapitelrubrikerna är enkla och lite missledande som t ex Berndt gör en upptäckt och Matilda lagar köttfärssås åt sin familj. Man kan lätt bli lurad att tro att den här boken är något annat än vad den är. Kapitelrubriceringarna är för övrigt sådana som författare använde i detektivromaner i början av nittonhundratalet. En intressant återanvändning.

Men man bedrar sig som sagt. Här handlar det om ett mycket brutalt flickmord i den lilla fiktiva staden Fagerköping. Matilda Rosen är en polis som slits mellan att göra karriär inom kåren och att stanna i den trygga omgivning hon befinner sig i. Samma dilemma har hon i sin relation. Den trygge mannen eller den spännande polisutredaren från storstaden.

Hennes kollega Berndt Janols har också personliga problem samtidigt som han försöker lösa ortens blodiga brott på egen hand. Läsaren får också följa Matildas man Jonas som är journalist och skriver om det ohyggliga brottet samtidigt som han både måste bevaka småstadsnyheter och sin fru.

Mats Bjurbom har skrivit förut och det märks, även om detta är debut i kriminalgenren. Han har en säkerhet i berättandet som är angenämt och han skildrar småstaden på ett mycket underhållande sätt. En viss underliggande humor i skildringen av det oerhörda gör boken bara bättre. Kanske är det så att Mats Bjurbom kan bli en ytterligare del av exporten av svenska deckarförfattare. Varför inte? Svensk småstad skildrat på ett underhållande sätt borde vara hårdvaluta i Tyskland m fl länder.

Betyg: 3 tomteluvor    Foto: Helena Bjurbom

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...