Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 27 mars 2014

Assar Andersson: Allan Börjesson - Bokomdöme

Allan Börjesson
Av Assar Andersson
Rekoförlag 2014
ISBN 9789186999063, Inbunden, 297 sidor
Den fjärde delen om Anders Hademark är en fristående fortsättning på den trilogi som Assar Andersson gav ut under tre månader i slutet av 2011. Boken är ett lyft såtillvida att den ser snyggare ut, är inbunden och har fått en bättre layout än de tidigare.

Innehållsmässigt är det ändå sig ganska likt. Assar Andersson behärskar det svenska språket extremt bra, han använder sig gärna av ord som är bortglömda och nästan obsoleta. Det kristallklara meningsbyggnaderna ger ändå inte utrymme för några känslomässiga utsvävningar. Det är rakt och klart berättat utan de djupare gestaltningar som får de riktigt läsvärda böckerna att sticka ut.

Vad ska man säga om persongalleriet? Bara på baksidan av boken, som är tänkt att locka till läsning, nämns 35 personer!!!! Kommer ni ihåg Anders Gernandts speakerröst till TV-serien Lödder. Ungefär så kan man läsa baksidan. Hur ska det gå för xx...? När man sedan läser boken utökas antalet karaktärer ytterligare. Naturligtvis blir det då svårt att hänga med i svängarna, speciellt som författaren skriver som om det vore ett manus till en TV-serie. Snabba kast mellan scenerna. De bästa avsnitten är de när han vilar lite längre i en scen. Att han använder sig av ett stort antal "kändisar" känns bara uppfriskande, men att han låter sina karaktärer vara skyldiga till kända brott där gärningsmannen är dömd på riktigt förstår jag inte.

Det är gott om ond bråd död. Det är extremt våldsamt och ibland ganska äckligt. Allan Börjesson har många likheter med Butler & Öhrlunds Silfverbielke. Han har inget som helst samvete. Och han är inte den ende galningen i boken som innehåller många extrema mordmetoder.

Dessutom kryddar Assar Andersson sin bok med en hel del övernaturliga fenomen. Skyddsänglar som hjälper och stjälper. Det är m a o en bok som innehåller lite extra av allt. I min smak hade det varit bättre att koncentrera sig på några av de otaliga parallellhistorierna och fördjupa sig med mer och bättre gestaltningar. Men nu har vi i alla fall fått reda på hur det slutade för Anders Hademark och Allan Börjesson. Om nu inte något övernaturligt väsen kliver in i bilden.

Betyg: 2 tomteluvor 

Inga kommentarer: